• Bart van Halder met dochter Farah van twee in zijn studio in Nieuwaal.
• Bart van Halder met dochter Farah van twee in zijn studio in Nieuwaal. Foto: Lya Cattel

'Leerlingen moeten oefenen, oefenen, heel veel oefenen'

'Muziek verveelt mij echt nooit'

nieuwaal • Bart van Halder (30) is gek op muziek. "Alle muziek", zegt hij. "Muziek verveelt me echt nooit. Hardstyle, maar ook rock, heavy metal. Alleen met Nederlandstalig heb ik niet zoveel."

Toen hij een jaar of zestien was, vond hij niks leuker dan samen met zijn vrienden lekker naar muziek luisteren. Hij groeide op in Den Bosch en verhuisde met zijn ouders en broer op dertienjarige leeftijd naar Ammerzoden. "Mijn beste maat was dj en hij draaide dan voor ons. Ik vond dat zo gaaf. Hij draaide en ik keek altijd mee met wat hij deed en ik ging begrijpen hoe het werkte." Zijn vriend leende hem wat spullen uit en Bart ging er thuis mee aan de slag. Toen zijn vriend besloot te stoppen met draaien op dancefeestjes in de regio, was het logisch dat Bart zijn plek overnam. "Ik was die eerste keer ontzettend zenuwachtig", weet hij nog goed. Maar zijn debuut als DJ The Tempest ging goed en al snel werd hij vaker gevraagd om te draaien. Hij vond het zo leuk om te doen, dat hij zich ook ging inschrijven voor wedstrijden, waar hij regelmatig goede resultaten behaalde. "Het kippenvelmoment, daar gaat het om", vindt hij. En dat zag de jury van wedstrijden ook vaak. Wie Bart achter de draaitafels ziet staan, ziet dat hij het ontzettend naar zijn zin heeft.

Nog steeds is muziek zijn lust en zijn leven, al zijn er ook wel een paar dingen bijgekomen die minstens zo belangrijk zijn. Vriendin Lotte en hun nu 2 jaar oude dochtertje Farah. Anderhalf jaar geleden zijn ze verhuisd naar het landelijke Nieuwaal, waar ze een paardenpensionstal hebben overgenomen. Ze hebben het eerste jaar keihard gewerkt om de stallen, bakken, het weiland en het buitenterrein weer helemaal up-to-date te maken. Nu runnen ze achter hun huis Stal Barlott. Ze zorgen voor pensionpaarden van mensen, die ze niet zelf in de buurt kunnen houden en ze hebben een aantal eigen paarden. "Leasepaarden", legt Bart uit. "Die zijn voor mensen die het leuk vinden om voor een paard te zorgen, maar er zelf geen hebben." Bart werkt bij Den Eelder, Lotte heeft een kapsalon aan huis en samen verzorgen ze de paarden.

Eigen studio

Nu de buitenboel van de stal mooi opgeknapt is, heeft Bart weer wat meer tijd voor zijn andere grote liefde: de muziek. In een eigen compleet ingerichte studio naast de kantine voor de paardrijders kan hij zich lekker uitleven. Een tijdje geleden heeft hij een 12-jarige jongen de fijne kneepjes van het vak geleerd. "Als muziek je passie is, is het heel fijn om er ook creatief mee aan de slag te zijn", vindt Bart. Hij zag hoe enthousiast zijn eerste leerling reageerde en besloot een echte DJ School te openen. Zijn lessen zijn geschikt voor kinderen, maar zeker ook voor volwassen. Je bent immers nooit te oud voor muziek.

Bart wil zijn leerlingen vanaf de basis te leren om te draaien. Tegenwoordig kun je apparatuur (de 'DJ Gear') kopen, waarbij het apparaat veel van het dj-werk overneemt. Handig, vindt Bart, maar op die manier krijg je niet het goede gevoel. "Dat speciale gevoel, het perfecte gehoor, daar gaat het om", legt hij uit. En dat betekent oefenen, oefenen, heel veel oefenen. "Het is belangrijk dat leerlingen thuis blijven herhalen, zodat ze uiteindelijk de perfecte mix kunnen maken. Ik leer ze daarbij veel over de techniek en over de muziek. Beginnen bij de basis, zodat ze precies doorkrijgen wat de basis is van een liedje. Ik laat mensen hardop mee tellen met de muziek. En heel belangrijk is dat ik ze leer improviseren. Als ze dan ooit eens op een feestje staan en de apparatuur valt voor een deel uit, dat ze dan op gehoor en ritme door kunnen blijven gaan."

De DJ School heeft de naam The Tempest. Er is geen website, wel is de school natuurlijk op facebook (bartthetempest) te vinden. Er zijn geen vaste lestijden, Bart levert maatwerk en maakt met iedereen individuele afspraken over de lessen. Meer informatie: 06-29505856.

Britta Alink