Nog meer herinneringen aan de burgemeester

bommelerwaard • Het Kontakt vroeg verschillende mensen om 'iets' te zeggen over 'onze' burgemeester. We kregen mooie reacties, verhalen die een glimlach tevoorschijn toveren.

Donja van der Waal

Donja van der Waal, bestuurslid stichting Muziek in de Sint Maarten: "Wij zijn blij dat Albert van den Bosch in Zaltbommel blijft wonen, want dan kan hij ambassadeur blijven van de Matthäus Passion. Dat doet hij met verve, hij zet zijn contacten en zijn enthousiasme in om mensen naar de uitvoering te krijgen." Met plezier denkt ze terug aan het promotiefilmpje dat de stichting met de burgemeester opnam. "David Bowie was toen net overleden en Van den Bosch was blijkbaar fan van hem. Hij vergeleek Bowie met Bach. Zo'n spontane, ludieke uitspraak vind ik tekenend voor hem."

Frits van der Schans

"Nieuwjaarsnacht 2017. Jongeren in Bruchem wilden een groots vuurwerk organiseren en waren daarvoor met de pet rondgegaan. Niet alleen Bruchemers, maar ook Albert van den Bosch deed een duit in het zakje. Tijdens Nieuwjaarsnacht mistte het enorm, waardoor het vuurwerk letterlijk de mist in zou gaan. De organisatoren vroegen mij contact op te nemen met de burgemeester om uitstel voor het vuurwerk te vragen. Na verschillende nachtelijke telefoontjes met de politie, kreeg ik even na tweeën een appje van de burgemeester: "het komt allemaal goed". Enkele dagen later had Bruchem een geweldig vuurwerk. Albert begrijpt nu hoe hij met Bruchemse jeugd tijdens Oud&Nieuw moet omgaan. Hopelijk geeft hij die 13 jaar ervaring mee aan zijn opvolger."

Paulette Willemse

Paulette Willemse heeft in veel verschillende functies met de burgemeester te maken gehad. Als eigenaresse van haar Balletschool natuurlijk, maar ook als voorzitter van Stichting Orizon, voorzitter van het Sint Maartensfeest, ambassadeur van de Matthäus Passion Zaltbommel en als bestuurslid van Stichting Bommelerwaard Bouwt aan Azië. "Toen Albert van den Bosch hier net burgemeester was kwam een collega uit Zutphen bij mij op bezoek. Ze wist de weg niet en vroeg aan een toevallige voorbijganger hoe ze naar de Balletschool moest rijden. De man reageerde enthousiast en zei vol trots: "Weet u mevrouw, ik ben sinds vandaag burgemeester van Zaltbommel maar ik weet helaas de weg nog niet in mijn stad". Later heeft hij de weg naar de Balletschool wel gevonden toen hij mij een lintje kwam opspelden. Ofschoon hij me hardnekkig 'Paulien' is blijven noemen hebben we altijd plezierig contact gehad. Ik bewaar goede herinneringen aan mijn samenwerking met deze 'burgervader' en ik wens hem alle succes."

Thom Ummels (D66)

Thom Ummels van D66: "Ik heb burgemeester Albert van den Bosch leren kennen als een gepassioneerd voorstander van de gekozen bestuurder, de gekozen volksvertegenwoordiger. Hoewel hij niet zo enthousiast leek over 'de gekozen burgemeester'. En hij, zoals veel burgemeesters, ook regenteske trekjes vertoonde. Te wijten aan het 'burgemeestersvirus', dat nogal heerst onder benoemde bestuurders. Maar hij hamerde op de rol van de gemeenteraad als baas van de gemeente. Verwees vaak naar zijn verleden als raadslid in Utrecht. Na twaalf jaar is Albert dan ook op zijn gekozen plaats. Als 'baas van Nederland', in de Tweede Kamer!"

Bertjan Kers

Bertjan Kers is verslaggever bij Brabants Dagblad. Hij woont in Zaltbommel en werkte er ook jarenlang als journalist. Maar hij werkte ook in andere gemeentes en heeft dus heel wat burgemeesters meegemaakt. Momenteel is hij verslaggever bij de editie Langstraat van het Brabants Dagblad en koestert hij nog warme herinneringen aan Albert van den Bosch. "Als journalist wist je wanneer je je pen in de aanslag moest houden. Als Albert van den Bosch begon met zinnen als "Wat ik er nog over wil zeggen…" of: "Dit wil ik er dan nog wél over kwijt" dan kwam er in negen van de tien gevallen nieuws uit zijn mond. Of de Haagse journalisten hem net zo goed zullen leren kennen als hun regionale collega's, zal de komende vier jaar blijken. Als ze hier achter komen, dan is het maar de vraag of ze daarna nog een joviale klap op hun schouder krijgen. Albert zal het journaille uit de regio nog gaan missen."