Binnenstadsfonds Zaltbommel 1 juli van start

zaltbommel • Alle ondernemers in de binnenstad gaan vanaf 1 juli reclamebelasting betaling. De gemeente sluist dat geld direct door naar het Binnenstadsfonds.

Het fonds is voor en van de ondernemers zelf. Ze kunnen er samen van alles mee financieren en zo 'de economische vitaliteit van de de binnenstad ontwikkelen en versterken'. Volgens het college kan daarbij gedacht worden aan evenementen, de eindejaarsverlichting, banieren, cameratoezicht en het KVO-keurmerk. Ook de intocht van Sinterklaas, consumentenonderzoeken, een citymanager of gratis wifi zouden ervan betaald kunnen worden. Het fonds hoeft niet mee te betalen aan zaken die van de gemeente zijn.

De gemeenteraad moet instemmen met het invoeren van de reclamebelasting. De volgende stap is het oprichten van een stichting, die waarschijnlijk in september officieel zal zijn. "De gemeente maakt geen deel uit van het bestuur", benadrukt wethouder Han Looijen. "Wel neemt een lid van het college plaats in de Raad van Advies." Gemeente en politiek hebben geen invloed op de manier waarop het fonds het geld gaat uitgeven.

Alle ondernemers, die een reclame-uiting op hun gevel hebben, zijn verplicht de nieuwe belasting te betalen. Het staat dus helemaal los van de Ondernemers Vereniging Zaltbommel, want lidmaatschap van die vereniging is vrijwillig. De hoogte van het bedrag aan belasting is afhankelijk van de WOZ-waarde van het pand.

De plannen voor het fonds zijn de afgelopen maanden voorbereid door een kopgroep, die bestond uit ondernemers uit verschillende branches, vastgoedeigenaren in de binnenstad, de Ondernemers Vereniging Zaltbommel, de gemeente Zaltbommel en de Rabobank Bommelerwaard. Wethouder Han Looijen zegt 'best trots' te zijn dat het in Zaltbommel gelukt is om het Binnenstadsfonds voor elkaar te krijgen. "Alle neuzen staan dezelfde kant op", constateert hij tevreden.

Het is de bedoeling om het fonds voor de binnenstad in 2020 te evalueren.

Britta Alink