PVV en Respect willen meedoen

regio • De PVV is van plan mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in Maasdriel. Ook de nieuwe partij Respect wil meedoen, zowel in Maasdriel als in Zaltbommel.

De Partij voor de Vrijheid is van plan in tientallen gemeenten mee te doen. De PVV haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen vorige maand twintig procent van de stemmen in Maasdriel, waarmee de PVV daar de tweede partij was na de VVD. Ook in Neerijnen werd de PVV de één na grootste met 17,3 procent en ook die gemeente staat dan ook op het lijstje, maar dat wordt lastig want vanwege de aanstaande fusie met ingang van 2019 zijn er hoogstwaarschijnlijk volgend jaar geen verkiezingen in Neerijnen.

Respect selecteert ook op basis van de uitslagen van vorige maand en richt zijn pijlen op PVV- en 50Plus-stemmers. In Zaltbommel was dat percentage niet zo groot (11,3 procent voor de PVV, de vierde partij), maar daar wil Respect ook meedoen omdat de oprichters van de partij daar vandaan komen. Het was de bedoeling om dit jaar ook al mee te doen met de landelijke verkiezingen, maar dat bleek niet haalbaar.

Beide partijen roepen sympathisanten op om zich aan te melden als kandidaat-gemeenteraadslid. Respect wil meeliften op bestaande, lokale politieke bewegingen om zo van onderuit gevoed te worden over wat er leeft.