Streep door boetes voor champignonkweker

kerkdriel • De Raad van State zette woensdag een streep door twee Bulgarenboetes van 152.000 euro en 208.000 euro, die waren opgelegd aan champignonkwekerijen Prima Terra B.V. en Tasty Mushrooms B.V. in Kerkdriel.

Volgens de hoogste bestuursrechtbank heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet bewezen dat teler Ad Peffer met het inzetten van Bulgaarse plukkers de Wet Arbeid Vreemdelingen heeft overtreden. Voor de Bulgaarse champignonplukkers waren geen werkvergunningen nodig, aldus de Raad van State.

De in totaal 45 Bulgaren die in 2012 in de loodsen werden aangetroffen waren in dienst van het Bulgaarse aannemersbedrijf Daisy-M OOD. Dit bedrijf bepaalde via een Bulgaarse voorman in Kerkdriel welke champignons geplukt moesten worden. Volgens de Raad van State hadden Peffer en zijn eigen medewerkers niets over de Bulgaren te zeggen en er waren ook geen arbeidsovereenkomsten met de Kerkdrielse bedrijven.

Er is sprake van zuivere dienstverlening, vindt de Raad van State. Peffer had voor de in totaal 360.000 euro al een afbetalingsregeling getroffen met de Belastingdienst. Het Bulgaarse bedrijf Daisy-M OOD kreeg eerder ook 360.000 euro boete. Ook daar zette de Raad van State in hoger beroep een streep door.