Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Maasdriel blijft bij biebs Rivierenland

maasdriel • De Maasdrielse gemeenteraad is blij met het voorstel van het college om samen te blijven werken met stichting Openbare Bibliotheek Rivierenland (OBR). Dat bleek donderdag tijdens de vergadering van de commissie Samenleving & Financiën. Op 20 april stemt naar verwachting de hele raad in met het plan.

Uit onderzoek is gebleken dat er niet zoveel op deze voorziening te bezuinigen valt. In opdracht van de Regio Rivierenland werd daarover een rapport opgesteld. De opsteller van dat rapport was donderdag ook bij de commissievergadering en herhaalde nog maar eens dat de OBR veel kwaliteit levert voor een relatief laag bedrag (gemiddeld 13,50 euro per inwoner).

Ook is de noodzaak om op de bibliotheek te bezuinigen minder groot omdat Maasdriel weer wat ruimer in de slappe was zit.

Bart de Leeuw (SSM) vroeg wel hoe het gesteld is met de populariteit van de bibliotheken in Maasdriel. Hij had gelezen dat het aantal volwassen leden flink was teruggelopen. Wethouder Anita Sørensen kon melden dat die terugloop is gestabiliseerd. "Tussen 2015 en 2016 is het aantal leden in Maasdriel stabiel gebleven. Het aantal bezoekers van de vestigingen is iets gestegen, het aantal uitleningen is verder gedaald. Daaruit blijkt wel dat de bibliotheek meer is dan alleen het uitlenen van boeken."

Maasdriel blijft wel proberen te bezuinigen op de voorziening. Dat kan misschien door de bibliotheek van Kerkdriel te verhuizen. De vestiging in het gemeentehuis kost jaarlijks 90.000 euro en is voor de huidige begrippen aan de grote kant. Ook is de inrichting niet zo toekomstbestendig. Dat geldt wel voor de vestiging in de nieuwe brede school in Ammerzoden. Daar zijn de kosten 50.000 euro per jaar.

Voor Kerkdriel denkt de gemeente aan een koppeling met de brede school in Velddriel of met MFC De Kreek. In de samenwerking met Zaltbommel moet dan gezocht worden naar een andere invulling van het gemeentehuis inclusief de huidige bibliotheek, zodat het huidige pand niet leeg komt te staan.

Binnenkort beginnen de Rivierenlandse gemeenten de onderhandelingen voor een nieuwe termijn van samenwerking met de OBR. Ook daar hoopt het college hier en daar nog wat te schaven aan de tarieven.

Zo komt uiteindelijk van uitstel afstel. In november 2015 stelde het Maasdrielse college voor uit de OBR te stappen. Dat zou na een verplichte afbouwperiode een besparing van 300.000 euro per jaar opleveren. Het voorstel leidde tot veel onrust; schoolkinderen bezetten de hal van het gemeentehuis toen de gemeenteraad de begroting met dit voorstel ging bespreken.

De raad gaf het college de opdracht eerst goed naar alternatieven te kijken. Uit dat nader onderzoek bleek al dat het niet zou meevallen om een goede voorziening overeind te houden tegen veel lagere kosten. Daarom werd de bezuinigingsmaatregel een jaar later opnieuw doorgeschoven. Bij de laatste begrotingsbehandeling zat het regionale onderzoek naar het bibliotheekwerk aan te komen, genoeg reden om weer de knoop niet door te hakken.

Intussen is de financiële positie van Maasdriel door het economische tij verbeterd. Daarmee kan de gemeente de ingeboekte bezuiniging van 300.000 euro opvangen zonder in de rode cijfers te komen. Het betekent wel dat er de komende jaren minder geld overblijft voor nieuw beleid.

Janneke Boogaard