'Gezond zijn gaat vooral over lekker in je vel zitten'

Hoe wordt Zaltbommel gezond(er)?

zaltbommel • Hoe wordt gezond gedrag de norm in Zaltbommel? Over die vraag spraken gemeente, Spel&, scholen, Buurtzorg en veel andere partijen vorige week donderdag tijdens de aftrap van Zaltbommel Gezond. "Het gaat vooral over lekker in je vel zitten", zegt Hiske Blom van GGD Gelderland Zuid.

Hiske is de coördinator van Zaltbommel Gezond en Gezond Gewicht Rivierenland. Volgens haar zijn er verschillende mogelijkheden om de jeugd gezonder te laten leven. "We vinden het heel normaal dat kinderen tot 4 jaar in de loop van de ochtend een fruithapje krijgen", geeft ze als voorbeeld. "We maken het ouders makkelijk als we die gewoonte er op school inhouden. Verschillende scholen in Zaltbommel hebben al een gezond voedingsbeleid. Er zijn goede afspraken over wat de kinderen mee mogen nemen aan eten en drinken in de pauze. Maar het is wel belangrijk dat we ook de ouders bereiken. Als we op school melk en water aanbieden, terwijl thuis de cola klaar staat, is dat niet logisch natuurlijk."

Water

Het drinken van water in plaats van frisdranken of energiedrankjes mag wat Hiske betreft nog meer gestimuleerd worden. Daar geeft De Brug, school voor praktijkonderwijs, het goede voorbeeld in met een gratis watertappunt in de kantine. De leerlingen van De Brug denken ook mee over gezonder eten in de kantine. "Het blijkt dat jongeren niet snel een appel pakken", vertelt Hiske. "Maar als de appel in stukjes gesneden is, is fruit ineens een stuk aantrekkelijker." Ongeveer één op de zes kinderen en jongeren in Zaltbommel heeft overgewicht en ongeveer negen procent heeft ondergewicht. Het project 'Zaltbommel Gezond' gaat niet over afvallen. "Veel organisaties vinden het belangrijk dat kinderen lekker in hun vel zitten", licht Hiske toe. "Kinderen die lekker in hun vel zitten, voelen zich beter, maken makkelijker vrienden en hebben meer zelfvertrouwen. naast gezond eten zorgt sporten en bewegen er ook voor dat je lekker in de vel zit. Net zoals voldoende slaap."

Tijdens de aftrap hebben de verschillende organisaties met elkaar gesproken over de mogelijkheden om een gezondere leefstijl bij jongeren te stimuleren. Dat moet 'stapje voor stapje' gebeuren. Een mooi voorbeeld is ook te zien op het Cambium College De Waard. Daar is een tijdje geleden besloten dat leerlingen tijdens de pauze niet meer van het schoolplein af mogen om naar de supermarkt te gaan, waar ze vaak snoep, chips of energiedrankjes kochten. De school helpt leerlingen op deze manier om de gezonde keuze makkelijker te maken. "Het is net als met roken", zegt Hiske. "Kinderen die nu opgroeien vinden het niet normaal als er ergens binnen wordt gerookt, terwijl dat vroeger overal gewoon gebeurde."

Scholen, verenigingen, organisaties en individuele inwoners die meer willen weten over Zaltbommel Gezond kunnen contact opnemen met Hiske Blom: hblom@ggdgelderlandzuid.nl of 06-11039885.

Britta Alink