• De kinderen maken outfits en showen die tijdens de Kunstmarkt op 21 mei in Heerewaarden.
• De kinderen maken outfits en showen die tijdens de Kunstmarkt op 21 mei in Heerewaarden. Foto: Jet Bouman

Kinderen maken kunst voor 'Catwalk'

bommelerwaard • De kinderen van vier basisscholen in de regio zijn met kunstenaars aan het werk met het project Catwalk. Doel is een echte modeshow tijdens de vijfde Kunstmarkt, op zondag 21 mei in Heerewaarden.

Hanneke Roos uit Rossum en Ditty van der Elst uit Zaltbommel zijn twee van de ongeveer tien kunstenaars, die de begeleiding van de leerlingen op zich nemen. Ze werken met het thema 'Elementen': water, vuur, aarde en lucht. "Heel leuk om te zien hoe de kinderen daarmee aan de slag gaan", vertelt Ditty, die kinderen van De Hoeksteen in Well begeleidt. "Bij de eerste les had een groepje leerlingen voor het thema water blauwe vuilniszakken meegenomen. Ook hadden ze thuis al druppels gemaakt van doorzichtige plastic zakjes gevuld met watten. Een ander groepje heeft met een stapel doppen op een geweven band een heel mooie riem gemaakt." Kinderen leren tijdens het project 'out of the box' denken, merkt Hanneke Roos, die deze week met de leerlingen van De Pollenhof aan het werk ging. "Ze zijn heel erg open", merkt zij in de klas. "Het is een feestje om met ze te werken." Naast De Hoeksteen en De Pollenhof doen ook de Tweestromenschool uit Heerewaarden en de De Oversteek uit Dreumel mee aan 'Catwalk'.

Artisanale sfeer

De Kunstmarkt werd in 2007 voor het eerst georganiseerd door kunstenaar Joris Baudoin, die woont in Heerewaarden. In het dorp wonen veel mensen met een creatief beroep zoals kunstenaars, een theatermaker, kledingontwerpen, fotograaf, acteurs, architecten en een etaleur. Inmiddels is de markt uitgegroeid tot een grote happening, waar veel bezoekers op af komen. Tijdens de vorige Kunstmarkt, drie jaar geleden, is ook een project met kinderen gedaan. Twee scholen maakten toen 'Jutterkunst' van spullen die ze al struinend door de uiterwaarden hadden gevonden. Hun kunstwerken werden tentoongesteld tijdens de markt. "De markt heeft een artisanale, ambachtelijke sfeer", vertelt Jet Boerman, één van de organisatoren en onder meer verantwoordelijk voor het Catwalk project. "De sfeer moet goed zijn, voor jong en oud."

Show op de catwalk

De meer van vierhonderd kinderen die aan het project meedoen, maken met elkaar ongeveer honderd kunstige outfits. Voorafgaand aan het 'echte' werk hebben ze 'moodboards' gemaakt met hulp van Marjan Manuel van de Kunstmarkt-organisatie, composities van plaatjes waarmee ze hun eigen stijl konden ontdekken. De vier scholen hebben de afgelopen tijd allemaal hun eerste les gehad en krijgen tot en met 12 mei nog twee keer de tijd om de outfits te maken. Alle kunstwerken worden tijdens de Kunstmarkt tentoongesteld in de kerk. Ongeveer de helft van de werkstukken wordt aan het eind van de middag live geshowd op een echte catwalk. "We hopen dat heel veel kinderen en hun ouders hier komen kijken", zeggen Ditty en Hanneke. De school met de mooiste outfit krijgt de wisseltrofee, die gemaakt is door Julian Kalkman.

Britta Alink