• Burgemeester Henny van Kooten (r) was bij de aftrap van het Leenfietsenplan.
• Burgemeester Henny van Kooten (r) was bij de aftrap van het Leenfietsenplan. Foto: Lions Bommelerwaard

Leenfiets voor statushouders

bommelerwaard • Lions Bommelerwaard is een Leenfietsenplan voor statushouders gestart.

De Lionsclub verzamelt gebruikte fietsen en leent ze uit aan statushouders. Vrijwilligers en de statushouders zelf knappen de fietsen op, samen met diverse fietsenmakers, waarbij Tweewielerspecialist Van Loon in Well de grote kartrekker is.

De vraag om fietsen voor statushouders kwam van Stichting Vluchtelingenwerk Bommelerwaard. Statushouders worden in de Bommelerwaard verspreid over de verschillende kernen. Dat betekent dat ze sterk afhankelijk zijn van vervoer om naar school of Nederlandse les te gaan in bijvoorbeeld Zaltbommel of Kerkdriel. Een fiets is daarom essentieel.

De fietsen worden voor telkens een half jaar in bruikleen gegeven, tegen een borg van 50 euro. Periodiek bekijkt Stichting Vluchtelingenwerk of de statushouder nog in aanmerking komt voor een leenfiets of dat hij of zij inmiddels zelf een fiets kan aanschaffen.

Lions Bommelerwaard heeft inmiddels 25 fietsen verzameld. De gemeente Maasdriel stelt fietsen beschikbaar, die daar in depot komen. Maar er zijn nog meer fietsen nodig.

Inwoners van de Bommelerwaard die een gebruikte fiets aan het project willen schenken, kunnen voor meer informatie kijken op de website van de Lions. Belangrijk is wel dat de fietsen na een kleine opknapbeurt nog jaren mee kunnen. Het gaat om kinderfietsen en om fietsen voor volwassenen.

q www.lionsbommelerwaard.nl