• Emma van de Werken en Mari-Lynn van Boggelen
• Emma van de Werken en Mari-Lynn van Boggelen Foto: aangeleverd

Hamarithi stoomt door naar finales

aalst • Zes turnsters van Hamarithi uit Aalst hebben dit weekend vier doorstromingsplaatsen naar de landelijke finales, zeven toestelfinales en een gouden en zilveren medaille binnengesleept.

De halve finale van de landelijke bondswedstrijden, die beschouwd kunnen worden als het Nederlands Kampioenschap, vond plaats in het Groningse Bellingwolde. Emma van de Werken en Mari-Lynn van Boggelen (pupillen 1 N3) mochten het spits afbijten.

Voor Mari-Lynn was het de eerste keer op zo'n belangrijk kampioenschap en zij had dan ook de nodige zenuwen. Toch turnde zij de sterren van de hemel. De turnster was erg goed op rek. Ze turnde voor het eerst een kip met opzwaai en kreeg een 13,200 voor haar oefening. De hoogste score van de wedstrijd.

Emma nam revanche na vorig jaar af te zijn gevallen in de halve finale. Haar sprong was goed voor een 13,625 en haar vloer voor een 14,533. Hoge cijfers, die maar weinig turnsters konden halen. Emma werd met een puntentotaal van 52,758 tweede en kreeg het zilver omgehangen. Mari-Lynn kwam op de vierde plaats met een puntentotaal van 52,358. Beide turnsters zijn door naar de finale. Mari-Lynn turnt daar ook haar toestelfinale op rekstok en Emma mag turnen in de sprongfinale en vloerfinale.

In de middag kwamen Jeugd N4 turnster Valérie Brandsma en Jeugd E turnster Emma Burghout in actie. Emma gaf zich helemaal op vloer, ze deed haar titel Nederlands Kampioen (Pupil 2 N3, 2015) eer aan. Een 12,200 was het resultaat. Valérie heeft echte springbenen en springt zonder veel moeite over de pegasus heen. Dat was te zien toen ze haar half in, half uit mocht turnen. Het resultaat was een 11,750.

Valérie werd achtste in de meerkamp en mag naar de laatste ronde. Ook mag zij hier de toestelfinale sprong turnen. Op brug staat ze met 13,433 op de reserveplaats. Emma schreef opnieuw historie voor S.V. Hamarithi. Zij werd eerste en kreeg de gouden medaille. Ook heeft zij drie toestelfinales behaald op brug, balk en vloer. Met haar eerste plaats heeft Emma een nieuwe uitdaging. Zij moet komend seizoen promoveren naar de tweede divisie.

Junior D-turnster Nadine Vervoorn had pech, want zij had een blessure aan haar voet. Ze startte goed op het toestel balk waar ze 11,300 punten kreeg. Op sprong ging zij echter de mist in. Helaas schoot haar voet bij de eerste sprong van de springplank en maakte zij hierdoor een judorol over de pegasus. De sprong kreeg geen punten. Erg jammer, want de tweede sprong was erg mooi uitgevoerd en kreeg wel 11,950 punten. De doorstroming was hiermee bekeken, maar Nadine wilde de wedstrijd netjes afmaken op brug. Ondanks de grote fout op vloer en sprong werd Nadine niet laatste, maar 21e.

Tessa is de eerste senior turnster voor Hamarithi, die de halve finale haalt. Op brug wist ze te verbazen. De losom was zeker 45 graden hoog geturnd en met de salto halve draai kwam ze direct tot stilstand. Ze haalde niet genoeg punten om door te stromen.

Emma van de Werken, Mari-Lynn van Boggelen, Emma Burghout en Valérie Brandsma gaan we op 13 mei terugzien op de finale van het Nederlands Kampioenschap dat wordt gehouden in Almelo.