• Donja en Joyce voor de grote deuren van de Sint Maarten.
• Donja en Joyce voor de grote deuren van de Sint Maarten. Foto: Janneke Boogaard

Donja: 'Tijdens het zingen denk ik aan mijn overleden oma'

Passie van generatie op generatie

zaltbommel • Het wordt de 53e uitvoering van het meesterwerk van Johann Sebastian Bach in Zaltbommel. Een indrukwekkende traditie, die nog springlevend is ook.

Het bestuur van de Stichting Muziek in de Sint-Maartenskerk is er dan ook op gebrand om jong talent een kans te geven. "Veel solisten zijn jong, en we merken dat ook het publiek gemêleerd is qua leeftijd", zegt Donja van der Waal. Ze vermoedt dat het oorspronkelijke, klassieke stuk meelift op de belangstelling voor The Passion: het lijdensverhaal van Jezus in een modern jasje.

Zo'n onconventionele aanpak juicht Donja toe. Misschien komt die er ook nog eens in Zaltbommel, als aanvulling op de klassieke uitvoering. De organisatie van de Rivierenlandse Matthäus Passion is namelijk met scholengemeenschap Cambium in overleg over samenwerking.

Dat is voorlopig toekomstmuziek. Maar de deelname van koorschool Senta zorgt nu al voor een hoog gehalte aan jongeren uit de nabije omgeving. "Dat vind ik mooi, zo kunnen we de traditie hopelijk doorgeven aan de volgende generatie."

Donja en Joyce zijn daarvan het levende voorbeeld, en ze zijn niet de enige. Er zijn nog twee moeders en dochters betrokken bij de uitvoering.

Donja is behalve bestuurslid ook lid van één van de drie koren die de Matthäus Passion vertolken. Het is haar tweede editie. "Dat is anders dan de eerste keer. Ik voel me zekerder en geniet meer, dat merk ik al tijdens de repetities."

Joyce gaat dit jaar voor het eerst ervaren hoe het is om de passie uit te voeren. "Ik wilde vorig jaar al wel graag meedoen, maar toen was ik nog net niet goed genoeg", vertelt ze. Inmiddels zingt ze voor het vierde seizoen bij het kinderkoor van Senta, onder leiding van Sylvia van der Vinne. "Het jeugdkoor en een deel van het kinderkoor van Senta doet mee met de Matthäus Passion", licht Joyce toe.

Het hele werk duurt drie uur; erg lang en laat voor de jongste deelnemers. Daarom zingt het kinderkoor alleen het deel voor de pauze mee.

Omdat Donja sopraan is, heeft ze in sommige delen zoals de koralen dezelfde partij als Joyce. Moeder en dochter kunnen dan ook thuis samen oefenen. Voor de volwassen koorleden is dat sowieso een must. "Het is de bedoeling dat je het hele stuk thuis instudeert. Daarna zijn er vijf repetities, waarin de dirigent uitlegt welke accenten en interpretaties hij wil horen. Ook werken we aan de balans binnen de stemgroepen", legt Donja uit. Ze is één van de vijf sopranen in 'koor 2', de groep die in de compositie van Bach vaak antwoord geeft op 'koor 1'. "Tijdens de repetities repeteren we ook de aansluiting tussen de koren."

Joyce hoeft niet per se 'huiswerk' te doen, maar samen met haar moeder zingen doet ze graag. Dat is ook de belangrijkste reden om mee te doen aan de Matthäus Passion. "Ik vind het wel mooie muziek, maar het is wel heel erg klassiek." Hoewel ook twee klasgenootjes meedoen, is het concert op school niet echt een gespreksonderwerp. "Ik denk dat het de rest van de klas niet echt boeit", lacht Joyce.

Omdat ze zelf niet gelovig zijn, geeft het religieuze karakter van het werk geen extra dimensie aan het zingen. "Op school - ik zit op de Franciscus - horen we de bijbelverhalen rond Pasen, dus ik weet wel waar het over gaat."

Persoonlijke beleving speelt wel een rol, in elk geval voor Donja. "Ik heb de Matthäus Passion van huis uit meegekregen. Bij mijn oma en opa thuis hoorde ik het stuk voor het eerst, zij waren gek op klassieke muziek. Dat gaf veel herkenning toen ik zelf de uitvoering in Zaltbommel voor het eerst hoorde. Begin dit jaar is mijn oma overleden. Zij heeft zelf ook meegewerkt aan uitvoeringen van de Matthäus en op de begrafenis werd het eindkoor gedraaid. Ik zal dit jaar zeker aan haar denken als we staan te zingen in de Sint Maartenskerk."


q www.matthauspassion.nl

Janneke Boogaard