Burgemeester gaat naar Den Haag

zaltbommel • Burgemeester Albert van de Bosch wordt lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Hij stond op plaats 25 van de kandidatenlijst.

De VVD behaalde tijdens de verkiezingen van vorige week 33 zetels, dus Van den Bosch is zeker van een plaats in de Kamer. Hij stuurt deze week zijn ontslagbrief naar de koning. Op 30 maart leidt hij voor de laatste keer de gemeenteraad van Zaltbommel. Op 21 april volgt het officiële afscheid van de gemeente. De VVD werd in Zaltbommel vorige week de grootste partij met 20,2% van de stemmen. In Maasdriel behaalde de partij 25% van de stemmen en in Neerijnen 22,8%.

In Maasdriel kwam de PVV op de tweede plaats met 20% en ook in Neerijnen werd de PVV tweede, met 17,3%. In Zaltbommel behaalde de PVV 11,3% van de stemmen (vierde plaats). In alle drie de gemeente werd het CDA de derde partij; in Maasdriel met 19%, Zaltbommel 12,9% en Neerijnen 14,5%. De tweede plaats in Zaltbommel was voor de SGP met 12,9%.

Wethouder Gerard van den Anker uit Maasdriel komt níet in de Tweede Kamer. Hij stond op plaats 25 voor het CDA, maar die partij haalde 19 zetels. "Als het CDA mee gaat regeren, schuiven er wel kandidaaten door. Tijdens een regeerperiode zijn er ook altijd wel Kamerleden die een andere functie aanvaarden. Dus wie weet kan ik tussentijds aanhaken", aldus Van den Anker.