• De 26-jarige Frenk Schaap speelde onder meer bij IJsselmeervogels.
• De 26-jarige Frenk Schaap speelde onder meer bij IJsselmeervogels. Foto: Lya Cattel

'Ik weet zeker dat iedereen blij is dat ik hier weer terug ben'

Nivo Sparta en Frenk Schaap herenigd

zaltbommel • "Dit is het laatste wat ik heb geluld over die kloteblessure." De manier waarop de immer gesoigneerde Frenk Schaap ons ruim een uur durende gesprek afsluit, zegt veel. De 26-jarige oud-speler van onder meer IJsselmeervogels wil niet teveel meer terugkijken naar zijn verleden. En naar die 'kloteblessure' aan zijn lies.

Want dat die een impact heeft gehad op zijn avontuur in de top van het amateurvoetbal is glashelder. "Ik speelde net bij de Vogels en ik dacht; 'dit moet mijn jaar worden'. Ik voelde die blessure opkomen en ik trok niet aan de bel. Tot ik me op een gegeven moment steeds na een uur moest laten wisselen. De donderdagochtend voor de derby (IJsselmeervogels-Spakenburg, red.) pakte ik de eerste Diclofenac, 's avonds de tweede. Vrijdag twee, zaterdag weer twee en dan voelde ik niks meer. Tot de rust voorbij was. Dan stond ik weer op en was die spier helemaal stijf. Te lang mee doorgelopen, dus ja, eigen schuld hè? Als ik nou eind september aan de bel had getrokken en er een maand uit was gegaan.. Maar ik was bang dat ik m' n plek zou verliezen."

Het duurt veertien maanden voordat de in Zaltbommel woonachtige linkspoot helemaal hersteld is van de slepende lieskwetsuur. In de tussentijd moet hij noodgedwongen afscheid nemen bij IJsselmeervogels en vorig jaar zomer besluit hij terug te keren naar JVC Cuijk, waar hij onder Hans Kraay jr. zijn hoogtijdagen vierde. "Ik dacht dat ik daar weer een dragende speler kon worden, maar dat is het allemaal totaal niet geworden. Het elftal is niet meer wat het geweest is. Die eerste twee jaar bij Cuijk klopte het allemaal en nu klopt het allemaal net niet. Nog effe goed afsluiten, bij Nivo een nieuwe stap maken en dan kan ik het allemaal achter me laten."

In Zaltbommel is de terugkeer van Schaap met luid gejuich ontvangen. "Ik hoorde iemand zeggen dat er nog nooit zoveel likes op een Facebookbericht van Regio-Voetbal zijn geweest. Da's leuk, toch? Ik hoef het niet alleen te doen. Er komen een paar goeie namen bij en er lopen er al een paar, dus ik voel me niet in mijn eentje verantwoordelijk. Ze weten ook dat ik geen Messi ben." Die vergelijking zou inderdaad iets te optimistisch zijn, maar de verwachtingen in Zaltbommel zijn hooggespannen. "Ik weet zeker dat iedereen blij is dat ik hier weer terug ben. Ze zien me ook als een jongen van de club en daarvan hebben ze er volgend seizoen niet veel meer. Tenminste, niet zoveel als andere jaren. Maar het is ook weer niet zo dat ik morgen gelijk daarheen ga om de felicitaties in ontvangst te nemen. Eerst waarmaken, toch? Maar dat gaat wel gebeuren. Ik ga zeker niet stil zitten daar, ik ben nog jong genoeg. Hopelijk kan ik mijn ervaring delen met de jongens. Straks kom ik niet aan als een over het paard getilde top-amateurvoetballer, maar gewoon als iemand die eraan heeft geroken en die genoeg heeft meegemaakt in die vier jaar."

Schaap kiest mede vanwege zijn maatschappelijke carrière bewust voor een club die op een lager niveau acteert dan hij de laatste seizoenen gewend was. "Qua niveau is het misschien een stap terug. Dat heb ik eigenlijk nog nooit gedaan. Mijn vader (Gerrie, red.) heeft me er altijd voor gewaarschuwd, maar toen ik over Nivo vertelde zei hij gelijk 'doen'. Ik had een zetje in de goede richting nodig. Of het was nog vijf jaar proberen zoveel mogelijk geld te verdienen met voetbal of het was wat stapjes op het werk maken."

Het werd dat laatste, maar de ambities van Schaap blijven ook bij de Zaltbommelse club torenhoog: "Binnen vier, vijf jaar naar de hoofdklasse en dan daar blijven. Dat zou het mooiste zijn. En als het binnen twee jaar sportief gezien niet het juiste resultaat heeft opgeleverd, dan ga ik misschien weer kijken wat er op mijn pad komt. Ik heb echt nog die drang om omhoog te gaan. Het is niet zo dat ik daar effe ga afbouwen. Ik wil hard trainen en sowieso gelijk naar de eerste klasse, als dat dit seizoen niet al lukt. Maar Nivo is echt zo'n nacompetitieploegje hè. Ze gaan het wel redden."

Martin van Hemert