Draagvlak telt niet bij windmolens A2

zaltbommel • Als de provincie toestemming geeft voor windmolens langs de A2, wordt het plan eerst nog getoetst door een onafhankelijke commissie. Maar dat nam niet alle ongerustheid weg bij de tegenstanders die donderdag de informatieavond van de provincie over het windpark bezochten.

Vereniging Windpark Bommelerwaard-A2 wil drie windmolens gaan exploiteren tussen het spoor en de A2, ten zuidoosten van Zaltbommel. De gemeenteraad stemde in januari tegen het plan, waarop de initiatiefnemers de provincie Gelderland hebben gevraagd alsnog een inpassingsplan op te stellen. Gelders bestuurder Jan Jacob van Dijk liet de gemeenteraad eerder al weten dat de provincie zeker van die mogelijkheid gebruik zou maken, al had hij liever dat de gemeente zelf een plan opstelde. "We hebben windenergie nodig om onze milieudoelstelling te halen", zo herhaalde hij donderdag in De Poorterij. Tientallen belangstellenden - voor- en tegenstanders - waren afgekomen op de bijeenkomst die de provincie had belegd om uit te leggen hoe de procedure er nu verder uitziet.

Op 28 maart besluit het Gelderse college of een provinciaal inpassingsplan wordt voorbereid. Als er zo'n PIP komt, kunnen inwoners en ook de gemeente daarop reageren met een zienswijze, die de provincie dan weer moet laten meewegen bij het uiteindelijke besluit. Onderdeel van de procedure is ook een beoordeling van het plan door de commissie MER (milieu-effectrapportage). Die onafhankelijke commissie waarborgt de belangen van omwonenden, zo antwoordde Van Dijk op vragen uit het publiek. Niet iedereen is daar gerust op. "De initiatiefnemers en de provincie hebben hetzelfde belang, zij zijn allebei vóór windmolens op die plek", merkte iemand op.

Een andere tegenstander is omwonende Taco Mebius, oprichter van actiegroep Tegenwind Zaltbommel. Hij maakt zich onder meer zorgen over het laagfrequente geluid van de windmolens. "Straks krijgen we na de slachtoffers van de gaswinning in Groningen een tweede golf gebroken mensen door windenergie. De kosten van de psychische consequenties zijn voor de staat, zien we daar", merkte Mebius op. Volgens Mebius heeft Windpark Bommelerwaard-A2 gelogen over het gebied waar de drie turbines moeten komen. "De windmolens komen veel te dicht bij woningen."

Gedeputeerde Van Dijk fietste op uitnodiging van Mebius donderdag overdag langs de geplande locatie. Hij toonde begrip voor de tegenstanders die daar dichtbij wonen. Maar de vraag of er genoeg draagvlak is wordt niet meegewogen bij het provinciale besluit, zo gaf Van Dijk desgevraagd aan. "Gebrek aan draagvlak is geen wettige reden om het verzoek af te wijzen." Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid van burgerparticipatie; dat is geen verplicht onderdeel. Ruimtetechnische bezwaren of negatieve milieu-effecten kunnen er nog wel voor zorgen dat de windmolens er toch niet komen.

Janneke Boogerd