Ambtenaren willen snelle herindeling

bommelerwaard • De ondernemingsraden van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel willen dat de twee gemeenten bestuurlijk fuseren.

In een gezamenlijke brief aan de twee gemeentesecretarissen geven de twee voorzitters van de ondernemingsraden aan dat 'wat ons betreft een bestuurlijke fusie de stip op de horizon is'. De twee schrijven de brief naar aanleiding van het rapport van Bereschot over de bestuurlijke toekomst van de Bommelerwaard. In dat rapport staat duidelijk dat bestuurlijke fusie de voorkeur heeft en de enige samenwerkingsvorm is met echte meerwaarde. Dat is voor de ondernemingsraden dan ook de enige aanpak die gekozen kan worden gericht op succes. "Bij enige andere vorm van samenwerking vragen wij ons zeer af of de investering en energie die is om tot enig resultaat te komen, opweegt tegen de meerwaarde van die samenwerkingsvormen ten opzichte van de huidige situatie."

Volgens de twee voorzitters is het afgelopen jaar gebleken dat er wel degelijk cultuurverschillen zijn tussen beide gemeenten. "Dat roept de vraag op wanneer het beste gewerkt kan worden aan het overbruggen van deze verschillen", aldus de voorzitters. "Onderling begrip, verbinding zoeken en de bereidheid om van elkaar te leren zijn hiervoor cruciaal. Al deze punten zijn het makkelijkst te bereiken wanneer de organisatie één bestuur kan adviseren."

Gemeentekantoor Hogeweg

Het college van Zaltbommel wil dat de samengevoegde ambtelijke organisaties van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel worden ondergebracht in het kantoor aan de Hogeweg. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad van Zaltbommel houdt donderdag 16 maart om 20:30 uur voor inwoners een hoorzitting over de mogelijke herindeling. De avond vindt plaats in het oude stadhuis op de Markt. De raad van Maasdriel organiseert op dinsdag 4 april een inloopavond voor de inwoners. Aanvang 19:00 uur in het gemeentehuis in Kerkdriel.