• De nieuwe trainer Hans de Jong (links) en voorzitter Bennie van Veen.
• De nieuwe trainer Hans de Jong (links) en voorzitter Bennie van Veen. Foto: Lya Cattel

'Hans moet gaan pionieren aan de Waal'

Brakel hoopt vurig op beterschap

brakel • De afgelopen weken maakte vierdeklasser Brakel de komst van vier nieuwe spelers bekend. Dat maakte in de regio de nodige cynische reacties los. De hoogste tijd om het gesprek aan te gaan met de twee hoofdrolspelers: Voorzitter Bennie van Veen en de nieuwe trainer; Hans de Jong.

Zitten we hier aan tafel met de aanstaande kampioen van de vierde klasse?

Van Veen lachend: "Dat is niet realistisch en volgens mij is dat ook niet de doelstelling." De Jong vult aan: "Laten we er eerst maar eens voor gaan zorgen dat alle koppies dezelfde kant op staan en dat we van daaruit verder gaan werken. We hebben natuurlijk wel ambities, want anders komen er geen nieuwe jongens, maar aan de andere kant is het ook gewoon nodig om vers bloed erbij te hebben met zo'n smalle selectie."

Wat verwacht de nieuwe trainer van zijn eerste grote klus? Het wordt immers pas je eerste seizoen als hoofdtrainer bij een eerste elftal.

De Jong: "Het is mijn kracht om die jonge jongens te bereiken. Ik weet wat er speelt bij die gasten, omdat ik zelf ook niet zo oud ben (32 jaar, red.). Ik hoop wel dat spelers als Jeroen van Wijgerden en Arjan van de Werken blijven. Voor de balans, maar ook omdat ze binnen de groep heel belangrijk zijn. Ik ben bovendien een trainer die weet dat in de kantine blijven hangen met de spelersgroep bij een club als Brakel ook erg belangrijk is." Van Veen omschrijft het vanwege onder meer de komst van vier nieuwe spelers treffend: "Hans moet gaan pionieren aan de Waal."

Wat verwachten jullie van de vier nieuwe spelers: Dennis van Heusden, Tim van Kollenburg, Andor van Andel en Jarno Kraaij?

De Jong: "Dennis is voetballend heel sterk, maar zal aan het fysieke spel moeten wennen. Tim heeft het allebei goed voor elkaar. Andor vind ik het grootste talent uit de regio, maar hij heeft een enorm baaljaar gehad met blessures. Bij het eerste van Sleeuwijk is hij buiten de boot gevallen. Dat is een jongen die zich 'in the picture' wil spelen. De fysiek sterke Jarno is een vriend van Andor. Hij is twaalfde man bij Altena en was op zoek naar een nieuwe uitdaging." Van Veen weet dat de komst van de nieuwe spelers het nodige stof deed opwaaien: "Dan hoor ik 'wat komt een jongen van Altena bij Brakel doen? Je zal 'm wel betalen'. Ik garandeer voor honderd procent dat we onze spelers niet betalen. Daar ben ik eerder al heel helder in geweest."

Je hebt bij Brakel wel te maken met een achterban die zich nogal eens roert.

De Jong: "Ja, zeker, maar die zijn er ook niet blij mee dat ze met nul punten onderaan staan." Van Veen: "Ze hebben tegen mij gezegd; 'jij zorgt ervoor dat er iets gebeurt'. Ik geloof niet dat ze hier moeite mee hebben. De achterban staat er ook wel achter. Er moet gewoon iets gebeuren. Tegenstanders gaan nu naar Brakel en dan zeggen ze 'dat stelt helemaal niks meer voor'." De Jong: "Dat moet volgend seizoen wel echt gaan veranderen."

Hans, je hebt ongetwijfeld al wedstrijden van je nieuwe club gezien. Wat voor een Brakel zag je op het veld staan?

De Jong, na een lichte aarzeling: "Het is in het algemeen een prima ploeg. We hebben met Jasper (Gouda Quint, red.) één van de toppers uit de vierde klasse in huis. Er moet gewoon wat lijn in komen. Ik zag nu de rechtsback ineens naar links rennen en een middenvelder die achterin stond, was een minuut later rechtsbuiten."

Jullie zien komende zomer de aanvoerder, Maurits van Heusden, naar Zuilichem vertrekken. Hoe staat Brakel daar tegenover?

Van Veen: "Maurits is met zijn mentaliteit een voorbeeld. Qua trainen, qua fanatisme. Maar als die jongen het niet meer naar zijn zin heeft en liever een move maakt, dan is dat zo. Dat hij naar Zuilichem gaat is wel opvallend, maar daar is onderling goed over gesproken."