• Joris Linssen en Caramba staan op vrijdag 19 januari op het podium.
• Joris Linssen en Caramba staan op vrijdag 19 januari op het podium.

Russisch Kozakkenkoor zingt in de Sint-Maartenskerk

Veel bekende artiesten in De Poorterij

zaltbommel • De meeste theater presenteren hun nieuwe seizoen in de maand mei. De Poorterij in Zaltbommel is er dit jaar heel vroeg bij en maakte de nieuwe voorstellingen vorige week donderdagavond al bekend. "We hopen hierdoor nog meer publiek naar onze zaal te trekken", zegt directeur Ron Cretier.

De Poorterij wordt sinds anderhalf jaar geëxploiteerd door de CMN Groep. Ron Cretier heeft jarenlange ervaring met de exploitatie van vastgoed en was tot vorig jaar onder meer directeur van theater Perron 3 in Rosmalen. Door het faillissement van de vorige exploitant van De Poorterij kreeg de nieuwe beheerder te maken met heel veel wantrouwen. "Wantrouwen door artiesten, wantrouwen door publiek", zegt Cretier. "Veel mensen waren teleurgesteld. Ze hadden een kaartje gekocht voor een voorstelling die niet door ging en ook veel artiesten baalden. Zij werden niet meer betaald voor hun voorstelling."

Toch ging CMN Groep vol goede moed aan de slag. De foyer is flink opgeknapt en ziet er fris en eigentijds uit. "De Poorterij runnen bestaat uit meer dan alleen leuke voorstellingen boeken", zegt Cretier. "Je moet echt een ondernemer zijn. We moeten alle ruimtes van het pand goed gebruiken en verhuren en de horeca vormt een belangrijk onderdeel. We willen een breed publiek bedienen en laagdrempelig zijn." Veel groepen hebben het afgelopen jaar gebruik gemaakt van de ruimtes in De Poorterij. Vorige week nog werd Internationale Vrouwendag er gevierd, over twee weken is de jaarlijkse voorstelling van Balletschool Paulette Willemse, in mei staat het Gala voor eindexamenkandidaten van Het Cambium weer op het programma. Verschillende amateurgezelschappen zoals Het Open Theater, de Tuin van Kees en de Bommel Revu plannen er hun voorstellingen. Cretier is zelfs in gesprek met een aantal 'prominente' Bommelaars om het traditionele Nieuwjaarscabaret weer op de planken te brengen.

Sint-Maartenskerk

Sinds vorig jaar heeft de CMN Groep ook de exploitatie van de Sint-Maartenskerk op zich genomen. "Een heel mooie ruimte voor bijzondere producties", vindt Cretier. Hij heeft voor het nieuwe seizoen het Don Kosakenchor Russland vastgelegd voor een sfeervol concert op 7 december. Ook is de samenwerking gezocht met lokale partijen. Zo houdt Wijnkoperij Luuc van Boort er in mei een grote wijnproeverij en wordt de vierde editie van ProefLOKAAL in september in de kerk gehouden. Ook krijgt de oude klok van de Gasthuiskapel, die opgeslagen is in Pand 9, opgeknapt en wel dit jaar in de Sint-Maartenskerk een mooie plek.

Youp van 't Hek

Toen Ron Cretier startte met de programmering voor het nieuwe seizoen van De Poorterij, stuurde hij onder andere een mailtje naar Hekwerk, het impresariaat van Youp van 't Hek en vele andere bekende artiesten. "Hekwerk belde me al naar een paar dagen", vertelt hij. "En ze zeiden meteen dat Youp van 't Hek komt, maar ook Veldhuis & Kemper, Enge Buren, Debby Petter en Kimmil Foo. Daar ben ik heel erg blij mee."

Britta Alink