Regels voor evenementen gestroomlijnd

maasdriel • "We willen graag reuring in de dorpen, maar we willen ook rekening houden met de belangen van inwoners." Die uitspraak van burgemeester Henny van Kooten geeft het nut van een nieuw evenementenbeleid in het kort weer.

Het Maasdrielse college stelde de nieuwe regels vorige week vast. Er staat in dat evenementen worden opgedeeld in drie categorieën. A voor de categorie sinterklaasintocht en jaarmarkt, waarbij geen gevaar voor de veiligheid of overlast te verwachten is. B voor feesten zoals carnaval en kermis op het Monseigneur Zwijsenplein in Kerkdriel. "Daarvan hebben we er vijf per jaar op het plein, waarmee de overlast voor omwonenden beperkt blijft", aldus de burgemeester. Categorie C is alleen voor grootschalige evenementen met veel publiek, waarvan Maasdriel er maar één heeft: de paardenmarkt in Hedel.

De categorieën zijn overgenomen uit de risicoscan van de Veiligheidsregio, die zodoende ook makkelijk kan bepalen bij welke evenementen extra inzet van hulpdiensten nodig is.

Organisatoren moeten hun evenement jaarlijks voor 15 november doorgeven aan de gemeente en indien nodig een vergunning aanvragen. In het evenementenbeleid wordt ook uitgelegd onder welke omstandigheden een melding volstaat. Het gaat er dan onder meer om dat een feest niet 's nachts plaatsvindt en er maximaal 350 mensen tegelijk verwacht worden.

Op basis van de meldingen en vergunningen wordt een jaarlijkse kalender opgesteld, zodat de Veiligheidsregio kan beoordelen of er knelpunten te verwachten zijn. Evenementen die niet zijn aangemeld voor de kalender kunnen vaak nog wel later worden goedgekeurd, tenzij er problemen voor de inzetbaarheid van de hulpdiensten verwacht worden.

In het nieuwe beleid is ook het oude horecaconvenant verwerkt, waardoor de regels voor onder meer sluitingstijden overal in de gemeente gelijk zijn. Ook circussen zijn erin benoemd, daar was eerder geen gemeentelijk beleid voor.

Het nieuwe evenementenbeleid is te downloaden via de website van de gemeente Maasdriel.