• Karen de Bondt heeft zich gespecialiseerd in 'Chillrunning' en 'Mindful running'.
• Karen de Bondt heeft zich gespecialiseerd in 'Chillrunning' en 'Mindful running'. Foto: Lya Cattel

'Ik zet mensen het liefst in hun eigen kracht'

'Chillrunning' is meer dan hardlopen

zaltbommel • Karen de Bondt is een vrouw met vele talenten. Ze verdient haar brood met het geven van interieuradvies, zowel aan bedrijven als particulieren. Daarnaast is ze enthousiast hardloper en hardlooptrainer. En ze schildert, als ontspanning voor zichzelf en vooral in opdracht van anderen.

De 53-jarige Karen is gecertificeerd hardlooptrainer bij de KNAU (Koninklijk Nederlandse Atletiek Unie) en onder meer mede verantwoordelijk voor de organisatie van de jaarlijkse Singelcross in Zaltbommel. Samen met drie anderen en haar man Pieter Elias heeft ze de Zaltbommel Dutch Runners opgericht en sinds 2016 ook de nieuwe hardloopgroep Fun2Run. "Interieurs ontwerpen en projecten begeleiden zijn vooral zakelijke activiteiten", vertelt ze. "Al kunnen mensen ook daar ontzettend blij en gelukkig van worden. De schilderijen die ik maak, maken vaak veel emotie los bij de opdrachtgevers. En ook bij het hardlopen gaat het vooral om emotie."

"Ik zet mensen het liefst in hun eigen kracht", vertelt ze. Haar hardlooptrainingen zijn dan ook niet zomaar trainingen om zo hard mogelijk te lopen. Karen heeft zich gespecialiseerd in Chillrunning en Mindfulrunning. Bij Chillrunning is er specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. "Veel ervaren hardlopers vinden dat in het begin een beetje zweverig", lacht ze. "In eerste instantie zul je bij Chillrunning geremd worden in de je tempo, je zet echt een paar stappen terug, maar daarna zet je vele stappen voorruit. Het blijkt ook heel goed te werken bij mensen die veel last hebben van stress of bijvoorbeeld een burn-out hebben. Sommige mensen zijn daar zo van in de war, dat raakt me echt. En het is zo mooi om te zien dat chillrunnen ongelooflijk goed werkt voor deze mensen."

In 2000 kwam Karen met haar dochtertje van 2,5 jaar terug in Nederland, nadat ze vijftien jaar lang aan de Franse Côte d'Azur had gewoond en gewerkt. Ze vond werk als vertegenwoordiger van kantoormeubelen en kwam na een paar jaar als projectleider in dienst van meubelmaker en projectinterieurinrichter Gispen. In 2009 vloog ze eruit vanwege de crisis. "Ik dacht 'Wát! Ik ontslagen!?' en werd daar heel strijdlustig van", vertelt ze. En dus begon ze voor zichzelf, terwijl ze ook projectarchitectuur ging studeren om haar klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. De opdrachten, van onder meer een aantal kleinere kantoren, basisscholen en diverse Bommelerwaardse huisartsenpraktijken, stroomden binnen en ook privé vond Karen helemaal haar draai. Met Pieter en haar nu 19 jaar oude dochter woont ze in een mooi verbouwd huis in Zaltbommel. Het ontwerp voor het interieur heeft ze natuurlijk zelf gemaakt. Het na-oorlogse pand, is voor zien van alle gemakken en vanuit elke hoek van de woonkamer en keuken heb je prachtig uitzicht over de Waal. In de achtertuin staat een klein atelier, verwarmd met een gezellig houtkachel.

In 2014 werd borstkanker bij haar geconstateerd. "Van de ene op de andere dag beland je dan in een rollercoaster", vertelt ze. "Ik werd geopereerd en er volgde een periode van bestralingen. Aan het eind van de behandelingen zei de oncoloog 'gefeliciteerd, u bent schoon'. Ik vond dat geen felicitatie waard, ik had er zelf immers niks voor gedaan. Ik kon beter de artsen feliciteren met hun goede behandeling. Want ik voelde me alleen maar rot." In die periode wilde ze met rust gelaten worden, buiten zijn en schilderen, meer niet. Chillrunnen heeft haar enorm geholpen en het blijkt ook voor veel anderen te werken. "Ik ben geen therapeut, maar ik neem mensen gewoon mee naar buiten. Ik laat ze anders ademhalen, zich bewust worden van zichzelf. Ik doe dat vanuit liefde. Net zoals ik schilder vanuit liefde. Ik zoek de kracht van de geportretteerde. Ook bij kinderen. Het is heel leuk om te zien dat kinderen altijd op een bepaalde manier, meestal lachend, een selfie nemen. Als ik ze schilder, maak ik een foto van ze waar ze heel serieus op staan. Dan zie je hun kracht het beste."

Britta Alink

q www.karendebondt.nl