• Elf winkels in de Boschstraat hebben een vrouwelijke eigenaar.
• Elf winkels in de Boschstraat hebben een vrouwelijke eigenaar. Foto: Janneke Boogaard

Vrouwen veroveren de Boschstraat

zaltbommel • Het gaat goed met het winkelbestand in de Boschstraat in het Zaltbommelse centrum. Opvallend is het hoge gehalte vrouwelijke ondernemers.

Toen de boekwinkel en de fotozaak bijna tegelijk hun deuren sloten, hielden velen hun hart vast. Onterecht, bewees onder andere Annemiek Linnenbank, die in de voormalige boekwinkel haar biologische winkel Saltorganic startte. "Ik ben dat negatieve een beetje beu. We hebben het grotendeels zelf in de hand of het goed gaat met de winkels in de binnenstad. De Boschstraat is gelukkig weer goed gevuld." Naast Saltorganic ging Taart & Toef van start, en daar weer naast kledingzaak Jan & Jantje. Ook allebei gerund door vrouwen.

Annemiek Linnenbank had al wel ervaring met een eigen zaak, maar al wat langer geleden in een andere branche en plaats. "Het ondernemen hier in de Boschstraat bevalt me heel goed. Of vrouwen dat anders doen dan mannen? Ik denk dat wij net zo zakelijk kunnen zijn - als we echt willen. Sterke punten van vrouwen zijn volgens mij klantgericht en vriendelijk zijn. Zeker hier in de winkel, met veel vrouwelijke klanten, wordt een gezellig praatje op prijs gesteld. Voor mij was wel een voorwaarde dat we thuis alles goed konden regelen. We wonen boven de zaak en we hebben heel goede opvang, ik zou het zelf niet beter kunnen en heb dus niet het gevoel dat de kinderen iets missen."

Omdat het Annemiek opviel dat ze zoveel vrouwelijke collega's in de straat heeft, zette ze samen met Het Kontakt de advertentiecampagne op de pagina hiernaast op touw. Alle winkels met vrouwelijke eigenaars haakten aan. Naast de al genoemde Saltorganic, Taart & Toef en Jan & Jantje zijn dat parfumerie Pour Vous, drogisterij Etos, Hip Stoef Lief voor zwangerschaps-, baby- en kinderartikelen, feestartikelen- en snoepwinkel Ollie B. & Geintje, kookwinkel Ilyade, kledingwinkels 't Bonte Schaep en Zoef Fashion, en interieurzaak Bragt. Annemiek: "Er was al goed contact tussen de winkeliers in de straat. Misschien is dit het begin van meer en kunnen we in de toekomst meer samen organiseren. Het is goed als er iets te beleven is, dat trekt mensen naar de winkels."

Ook Zuliga Dijaf is te spreken over de onderlinge contacten. Een klein half jaar geleden opende ze de deuren van Zoef Fashion, in hetzelfde pand waar ze eerder tien jaar lang een cd-winkel runde. Haar diploma haute couture had ze toen al op zak, en ze ging door met een opleiding om lingerie te maken. Ze werkte voor bekendheden als Addy van den Krommenacker en Marlies Dekkers. "Door mijn ervaring als coupeuse en met het maken van lingerie kan ik goed zien of de pasvorm van een kledingstuk goed is. Daardoor kan ik klanten in de winkel goed adviseren." Bij Zoef Fashion zijn exclusieve merken te vinden én voert Zuliga haar eigen label Zoef Leather. "Dat was een jarenlange wens, ik ben blij dat ik de stap drie jaar geleden heb gezet. Ook het openen van de winkel is een goede zet geweest. Door Zoef Fashion is Zoef Leather verder tot bloei gekomen. Ondernemen is risico's nemen, daar houd ik wel van."

Die uitspraak onderschrijft Elly Hueber. Zij runt al vijftien jaar Ollie B. & Geintje. Gestart als snoepwinkel in de Waterstraat kwam er later de winkel voor feestartikelen in de Boschstraat bij. Dat was de afdeling van haar man Jan. Toen hij ernstig ziek werd, betrokken Jan en Elly het huidige pand. "Jan wilde niet dat het werk mij boven het hoofd zou groeien als hij er niet meer zou zijn, vandaar deze keus." Afgelopen zomer overleed Jan. Natuurlijk mist Elly hem de hele dag. Toch vindt ze het nog altijd fijn werken in de Boschstraat en blijft ze steeds bezig met vernieuwen. Maar één ding blijft hetzelfde bij Ollie: het roze interieur. "Het schilderwerk heeft Jan nog gedaan, al kostte het hem moeite. Steeds als ik ernaar kijk, is het voor mij een mooie herinnering."


Janneke Boogaard