Vespers in de Sint-Maartenskerk

zaltbommel • In de 'veertigdagentijd', de zes weken voor Pasen, worden in het schip van de Sint-Maartenskerk vespers gehouden.

Deze korte vieringen staan onder leiding van cantor Arie Hoek en organist Hugo Bakker, de kerkmusici van de Sint-Maarten

.

De vespers vinden plaats op de zaterdagen 4, 11, 18 en 25 maart en op zaterdag 1 april. Ze beginnen steeds om 16:30 uur en duren ongeveer een half uur.

De veertigdagentijd of vastentijd begint op Aswoensdag 1 maart en loopt door tot Pasen (16 april). De zondagen worden niet meegerekend: elke zondag is klein-pasen en op de dag van de Opstanding kun je niet vasten.

Askruisje

In de rooms-katholieke kerk wordt op Aswoensdag 'het askruisje gehaald'. Een ritueel met grote zeggingskracht: de Bijbelse achtergrond van het zich bestrooien met as is overduidelijk als teken van (be)rouw, inkeer en omkeer. Dat krijgt een extra intensiteit als men weet dat het is van de palmtakken van vorig jaar.

De veertigdagentijd is een tijd van bezinning en inkeer, van soberheid, van onderweg zijn naar Pasen. Tijdens de vespers wordt geluisterd naar muziek, naar een lezing, er wordt gezongen en gebeden en er is meditatieve stilte.