Veel suggesties voor naam nieuwe gemeente

REGIO • De inwoners van Geldermalen, Neerijnen en Lingewaal hebben maar liefst 980 suggesties gedaan voor de naam van de nieuwe gemeente.

De drie gemeenten willen per 1 januari 2019 samen een nieuwe gemeente vormen. 'GNL' wordt met bijna 50.000 inwoners, de grootste gemeente in het Rivierengebied, groter dan Tiel dat bijna 42.000 inwoners heeft. Op dit moment telt Geldermalsen 26.000 inwoners, Neerijnen 12.000 en Lingewaal 11.000. De nieuwe gemeente heeft in totaal 26 kernen.

De inwoners van de drie gemeenten konden de afgelopen weken suggesties voor een nieuwe naam indienen. In totaal hebben 572 inwoners 980 namen ingediend. Het aantal suggesties uit Geldermalsen is 548, uit Neerijnen 198 en Lingewaal 234. De namen zijn grotendeels digitaal aangeleverd: 574 via de speciale website www.fusiegnl.nl en 269 per e-mail. Per post zijn 137 namen binnengekomen.

Speciaal voor de nieuwe gemeentenaam is een naamgevingscommissie samengesteld met uit elke gemeente drie personen. Zij hebben specifieke kennis op het gebied van toerisme, cultuur, historie, bedrijfsleven en jeugd. De voorzitter van de commissie is Renée Koning, directeur van het Gelders Genootschap. De commissie selecteert drie namen, waarna de inwoners op nieuw aan zet komen. Alle inwoners, vanaf 12 jaar, kunnen stemmen op hun favoriete naam. De drie gemeenteraden besluiten op basis van de uitslag van die verkiezing over de definitieve naam van de gemeente.

De naam voor de nieuwe gemeente moet mee in het herindelingsadvies. Als dat niet gebeurt, dan krijgt de nieuwe gemeente automatisch de naam van de grootste gemeente die meedoet aan de fusie. De gemeenteraden nemen op 16 maart een besluit over het herindelingsontwerp. Afgelopen najaar is het principebesluit voor de herindeling genomen. De drie gemeenten willen de inwoners nauw betrekken bij het herindelingsontwerp. "Het uitgangspunt is dat iedereen voldoende gelegenheid heeft om mee te denken en mee te doen", melden de gemeenten op de speciale website.

q www.fusiegnl.nl