• Kees van der Zwaard speelt de voorstelling rond Maarten Luther.
• Kees van der Zwaard speelt de voorstelling rond Maarten Luther.

Muzikale monoloog in Het Anker

zaltbommel • Theatermaker en theoloog Kees van der Zwaard speelt op zaterdag 4 maart zijn nieuwe theatervoorstelling 'Hier sta ik - dansen en vechten met Maarten Luther'.

Van der Zwaard schreef eerder o.a. 'AF - terug naar Srebrenica', de monoloog van een Dutchbatter, succesvol gespeeld door gouden kalfwinnaar Cees Geel.

In 'Hier sta ik' duikt hoofdpersoon Maarten in de spannende, wonderlijke en soms grimmige gedachtewereld van Luther. Die confronteert hij met onze eigentijdse cultuur en zijn eigen persoonlijke geschiedenis. Zo ontstaat een monoloog over vriendschap en verraad, God en het geweten, de duivel en de vrije wil, voortgedreven door het verlangen naar wat ooit genade werd genoemd.

Een aparte rol is weggelegd voor een computergestuurd draaiorgel, dat Bach en blues laat horen. De composities en arrangementen zijn van Hans Hasebos. De regie is in handen van Cilia Hogerzeil, artistiek leider van Muziektheater Hollands Diep. Hans Hasebos is verantwoordelijk voor composities en arrangementen, Robert Swart voor de grafische vormgeving, Wijnand den Hartogh voor de techniek, Siegfried Woldhek voor de tekening en Hystrix Producties voor de productie. De voorstelling is gemaakt ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Evangelisch-Lutherse Gemeente in Utrecht.

De theatervoorstelling is één van meerdere activiteiten, die de regionale Stuurgroep Oost Bommelerwaard heeft georganiseerd in het kader van het Lutherjaar.

De voorstelling begint om 20:00 uur, toegang: 5 euro.