'De onderlinge rivaliteit is hier heel groot'

alem • Na circa tien jaar worden de Alemse kampioenschappen Driebanden opnieuw georganiseerd.

Met 38 deelnemers, 37 mannen en 1 vrouw, de fanatieke Erika van Boxtel, moge het volgens mede-organisator Leo Steenbekkers duidelijk zijn dat het biljarten in Alem leeft: "Zo'n deelnemersaantal is voor zo'n dorpje best veel en dat hadden we niet verwacht. Meestal ligt het aantal deelnemers tussen de 28 en dertig. Het leeft echt, want tijdens carnaval kom je mensen tegen die vol trots zeggen dat ze gaan deelnemen. Dat heeft wel iets. Deze animo stimuleert om het weer een traditie te laten worden."

Rivaliteit

De deelnemers aan het toernooi hebben allen een link met het dorp in de gemeente Maasdriel; sommigen komen uit Alem of zijn geboren in Alem, anderen hebben een partner uit Alem of zijn lid van een biljartvereniging in Alem. Volgens de 63-jarige Steenbekkers lopen de leeftijden van het deelnemersveld ook flink uiteen. "We hebben deelnemers van 92, maar ook van rond de veertig. We krijgen veel positieve reacties, want iedereen vindt het leuk dat het weer wordt georganiseerd. Maar vergis je niet, de onderlinge rivaliteit is hier heel groot."

De organisatie van het toernooi dat plaatsvindt in dorpshuis 'De Drie Linden' is in handen van Ruud Oord, Hans van Santen en de gebroeders Cor en Leo Steenbekkers.

Er wordt op basis van een afvalsysteem gespeeld en op dinsdag 7, donderdag 9 en vrijdag 10 maart wordt de eerste ronde afgewerkt. De tweede ronde wordt op dinsdag 14 en donderdag 16 maart gespeeld. De kwartfinale op vrijdag 24 maart, de halve finale op vrijdag 7 april en de finale staat ingepland op vrijdag 14 april.

Hans en Maria van Santen stellen de wisselbeker en vier bekers voor de nummers één tot en met vier in het eindklassement beschikbaar. Verder zijn er ook nog prijzen voor de nummers vijf tot en met acht in het eindklassement.

Martin van Hemert