Schoolzwemmen komt niet terug in Zaltbommel

zaltbommel • De basisscholen in Zaltbommel hebben geen behoefte aan het herinvoeren van schoolzwemmen. Dat blijkt uit een 'behoeftepeiling' door de gemeente.

Het college heeft de mogelijkheden voor schoolzwemmen onderzocht in opdracht van de gemeenteraad, die daar om vroeg tijdens de behandeling van de begroting in november. De meest voor de hand liggende doelgroep voor schoolzwemmen zijn de kinderen uit de groepen 3 en 4, dus van 6 en 7 jaar oud. Als de kinderen jonger zijn, dan is het voor de scholen praktisch niet uit te voeren. "Maar de meeste ouders hebben al zwemles geregeld voordat de kinderen in groep 3 en 4 komen", aldus de gemeente. "In het verleden was het ook zo dat schoolzwemmen werd gegeven aan kinderen van groep 3 en 4. Het leeuwendeel kon dan al zwemmen; zij gingen leuke waterspelletjes in het zwembad doen en de kinderen, die het zwemmen nog niet beheersten, werden apart genomen voor zwemles."

Volgens de gemeente vinden scholen dat schoolzwemmen te veel tijd kost en bovendien zouden de kosten voor vervoer niet op te brengen zijn. 'Kinderen leren zwemmen' is volgens de scholen ook primair een verantwoordelijkheid van de ouders. Sommige ouders hebben religieuze argumenten om hun kinderen niet op zwemles te doen, voor andere spelen financiële problemen een rol.

Stichting Leergeld

Ouders die de zwemlessen niet kunnen betalen, kunnen een beroep doen op Stichting Leergeld. De stichting heeft echter aangegeven voor 2017 geen middelen meer te hebben om zwemles te vergoeden. Daarom heeft het college besloten om een bedrag beschikbaar te stellen aan Stichting Leergeld om de zwemlessen te vergoeden van ongeveer achttien kinderen.


Neerijnen geeft geld aan Zwemfonds

neerijnen • De gemeente Neerijnen stelt in 2017/2018 op verzoek van de gemeenteraad geld beschikbaar voor zwemonderwijs. Het geld gaat naar het Zwemfonds, onderdeel van het Jeugdsportfonds. Dat stelt ongeveer veertig kinderen tussen 6 en 17 jaar van minder draagkrachtige ouders in de gelegenheid toch hun zwemdiploma A te halen. Ouders kunnen niet zelf een aanvraag doen bij het Zwemfonds, maar professionals uit onderwijs, hulpverlening of gezondheidszorg wel.