Inwoners gaan meepraten over herindeling

bommelerwaard • De inwoners van Zaltbommel en Maasdriel kunnen binnenkort met de politiek meepraten over de mogelijke herindeling van de twee gemeenten.

Tijdens de carrouselvergadering van donderdag 16 maart vindt een 'hoorzitting' plaats waar het rapport Bestuurlijke Toekomst Bommelerwaard op de agenda staat. In Maasdriel vindt op dinsdag 4 april een inloopavond plaats over het rapport. In het rapport geeft adviesbureau Berenschot aan gemeentelijke herindeling de meest 'ideale samenwerkingsvorm' te vinden. Volgens Berenschot biedt herindelen 'het beste bestuurlijk perspectief en is het voor beide gemeenten kosteneffectief.'

Coalitie Zaltbommel

In Zaltbommel is de bijeenkomst georganiseerd op initiatief van de vier coalitiepartijen ZVV, ChristenUnie, CDA en VVD in overleg met de overige partijen. De vier fracties vinden dat de vorming van één ambtelijke organisatie, zoals Berenschot ook adviseert, op dit moment 'het realistische antwoord is op zowel de bestuurlijke uitdagingen van beide gemeenten als de politieke verhoudingen binnen de Zaltbommelse raad'. De politiek wil op deze avond met inwoners van gedachten wisselen of de vorming van één ambtelijke organisatie het einddoel is van de samenwerking tussen Zaltbommel en Maasdriel of dat dit slechts een tussenstap is richting herindeling van de twee gemeenten.

'Niets doen is geen optie'

Volgens Berenschot biedt de huidige situatie 'bestuurlijke zelfstandigheid en ambtelijke samenwerking' nauwelijks perspectief voor een duurzame en bestuurskrachtige toekomst. "Niets doen is daarom geen optie!", schrijft Berenschot in het rapport. "Investeren in tenminste een krachtige ambtelijke samenwerking is nodig om kwetsbaarheid weg te nemen en de strategische en beleidsbepalende functies krachtiger in te vullen."

De bijeenkomst in Zaltbommel op donderdag 16 maart begint om 20:30 uur. Inwoners van de gemeente Zaltbommel die op deze avond willen reageren op het rapport, kunnen zich daarvoor tot 13 maart aanmelden bij de griffie. De inloopavond in Kerkdriel op dinsdag 4 april begint om 17:00 uur. Het rapport is op de websites van beide gemeenten te downloaden.

Britta Alink