• Noortje de Vocht en Grietje Nekkers met een aantal wensen voor vluchtelingen.
• Noortje de Vocht en Grietje Nekkers met een aantal wensen voor vluchtelingen. Foto: Vincent Wibier

Gastlessen VluchtelingenWerk op basisscholen

'Kinderen zelf laten nadenken'

regio • Noortje de Vocht, teamleider van VluchtelingenWerk Zuid-Nederland, legt uit: "Er zijn heel wat vooroordelen die we alleen kunnen wegnemen door het echte verhaal te vertellen. Kinderen willen heel graag weten wat het betekent om samen met je ouders op de vlucht te moeten slaan, en waarom dat nodig is."

Vrijwilligster Grietje Nekkers, die jarenlang in het volwassenenonderwijs voor laaggeschoolden werkzaam is geweest, kan dat beamen: "Er zijn ook heel veel misverstanden die we heel gemakkelijk kunnen wegnemen door vragen te stellen. Vragen zoals: Waar worden de meeste vluchtelingen opgenomen? Nee, niet in Europa. Daar gaat maar 2 procent van de vluchtelingen naar toe. Het grootste deel, 98 procent, vlucht naar een veilig gebied in de regio. We proberen de kinderen ook zelf te laten nadenken en vragen te stellen. Wat zou voor jullie een reden zijn om alles achter te laten en te vluchten? Oorlogsgeweld is een voor de hand liggend antwoord natuurlijk. Niet buiten kunnen spelen komt al veel dichter bij hun belevingswereld. Als je zulke vragen stelt komen de kinderen ook met hun vragen: mogen vluchtelingen hun identiteit behouden of moeten ze Nederlander worden? Behouden natuurlijk, was het antwoord van een van de kinderen. Ze kunnen hun persoonlijkheid toch niet veranderen? Op die manier gaat het onderwerp leven."

Noortje de Vocht krijgt van het hoofdkantoor van VluchtelingenWerk in Amsterdam de materialen aangereikt om de gastlessen te kunnen verzorgen, inclusief filmmateriaal en kaarten om de wereld van de vluchtelingen letterlijk 'in kaart' te brengen.

Noortje: "We komen ook met stellingen waaruit kinderen kunnen kiezen. Stel dat er een asielzoekerscentrum in de buurt komt. En vervolgens de vraag: waarom wel of waarom juist niet? We houden ons wel ver van alle politieke discussies, want dat is onze taak niet, en dat willen we ook niet. Wij geven voorlichting en dat doen we zo goed en eerlijk als het kan. Hierdoor krijgen de kinderen alle informatie die ze nodig hebben om zelf na te denken en tot conclusies te komen. Vaak hoor je later dat zij het er dan weer thuis over gehad hebben. Dat is toch heel mooi? Wij laten zien wat er gebeurt wanneer een vluchteling in Nederland aankomt. Wat zijn rechten zijn, wat hij van ons mag verwachten en wat wij van hen verwachten. Alles wat wij bij VluchtelingenWerk doen, wordt op een begrijpelijke manier uitgelegd. We vertellen over de AZC's, over woonruimte, over het begrip zelfredzaamheid." Grietje Nekkers: "En het begrip tijdelijke verblijfsvergunning, dat moet je ook uitleggen. En Nederlands leren. Er komt zoveel bij kijken. Als de kinderen na onze gastles, die een uur tot vijf kwartier duurt, enthousiast aan het kleuren slaan en een persoonlijke wens voor een vluchteling op papier zetten is zo'n bijeenkomst geslaagd en gaan wij tevreden naar huis."

Tekeningen

Op tafel ligt een stapel fel gekleurde tekeningen die allemaal voorzien zijn van zo'n kinderwens: 'Ik wens dat alle vluchtelingen een veilig thuis hebben.'

Een hele korte: 'Veel geluk.' Een andere: 'Ik hoop dat je het leuk gaat vinden in Nederland.' En een hartenkreet: 'Er moet overal vrede zijn.' Er zijn vaak smiley´s aan toegevoegd waaruit blijkt dat deze kinderen het goed voor hebben met de nieuwe plaatsgenoten. Zeker als het toekomstige klasgenootjes betreft. Binnenkort krijgen de nieuwe statushouders een welkomstpakket met daarin een persoonlijke wens van een van de kinderen.

In september 2016 zijn de gastlessen op de Bommelerwaardse basisscholen gestart.

Grietje: "We zouden nog naar veel meer scholen willen gaan en later ook naar middelbare scholen. Wij denken dat er behoefte aan is en wij komen graag."


Vincent Wibier