• Toon van Tuijl (l) en Peter van Osch met op de achtergrond 'de klok'.
• Toon van Tuijl (l) en Peter van Osch met op de achtergrond 'de klok'. Foto: Lya Cattel

Veiling Zaltbommel viert honderdjarig bestaan

zaltbommel • De Veiling in Zaltbommel bestaat in april precies honderd jaar. "Zolang we voor onze leden nog toegevoegde waarde hebben, blijven we bestaan", zegt Toon van Tuijl, voorzitter van de Coöperatieve Tuinbouwveiling Zaltbommel e.o. B.A.

Honderd jaar geleden nam een groep aardbeientelers uit de Bommelerwaard het initiatief voor de oprichting van de veiling. Ze hadden behoefte aan een veiling in hun eigen regio, zodat ze niet meer met hun waar het land door moesten om hun aardbeien te verkopen. In de loop der jaren is het aanbod van groente en fruit flink uitgebreid. "Aardbeien hebben we nog steeds", zegt Peter van Osch, al 33 jaar werkzaam bij de veiling en sinds 2004 directeur. Terwijl hij een rondleiding geeft door de hallen laat hij de kratten zien waarin grote uien, aardappelen in alle maten, knolselderij en appels liggen. Tegenwoordig zijn aardbeien er ook in de wintermaanden, evenals sinaasappels geïmporteerd uit Spanje, maar ook 'vergeten groenten' zoals postelein.

Rond de 130 leden telt de coöperatie tegenwoordig. Zij komen uit de Bommelerwaard, maar ook uit de rest van Nederland. Door hun krachten te bundelen, kunnen telers een betere prijs voor hun producten krijgen. Ook de afnemers komen uit het hele land. "We bieden het hele pakket groente en fruit", vertelt Van Osch. "En als Veiling Zaltbommel profileren we ons met name met het zachte fruit, zoals de framboos van het merk Kwanza."

In het veilinggebouw, dat sinds 1938 is gevestigd aan de Stationsweg, gaat de verkoop van groente en fruit nog met behulp van de klok. Geen ouderwetse klok met wijzers, maar een digitale klok. De kopers komen rond half zes 's morgens de producten bekijken en beoordelen wat ze willen kopen. Het veilproces begint om kwart over zeven met de groente en vanaf tien uur volgen de aardbeien, het zachte fruit en het harde fruit, dat allemaal aan strikte kwaliteitscontroles onderworpen wordt. De gegevens van het verkopen en kopen komen direct in het computersysteem, zodat de administratie ze kan verwerken. De afdeling logistiek gaat er meteen aan de slag. "Als de klant zijn aankoop heeft afgerond, staan zijn producten vrijwel meteen klaar om mee te nemen", aldus Van Osch. De klanten zijn soms marktkooplui, die de groenten en fruit in hun eigen kraam verkopen. Maar ook veel markthandelaren, inkopers van groothandels en van exportbedrijven weten de Veiling Zaltbommel te vinden. In totaal werken 36 mensen bij de veiling. "Zij werken hier allemaal met hart voor de zaak", zeggen Van Osch en Van Tuijl. "We hebben dan ook het mooiste werk van de wereld, we mogen dagelijks werken met de mooiste en lekkerste groenten en fruit."

Open dag op 1 april

Veiling Zaltbommel stelt op zaterdag 1 april de deuren open voor publiek. Die dag is ook de jaarlijkse open dag bij tuinders en kwekerijen in de Bommelerwaard, 'Kom in de Kas', waar de veiling dit jaar onderdeel is van de route. 'Kom in de Kas' werkt al een aantal jaren samen met de kunstenaars van Kunst Kiezel Klei en ook dit jaar zullen 25 kunstenaars hun werk tentoonstellen. De kunstwerken zijn zien in een grote hal van Veiling Zaltbommel. "We bieden kunstenaars graag een podium", zegt Van Osch, die jarenlang ook voorzitter is geweest van de Bedrijven Kring Bommelerwaard. "Dat is een van de manieren waarop wij onze maatschappelijke rol tot uitdrukking willen brengen. We voelen ons betrokken bij onze omgeving, hebben bijvoorbeeld ook veel energie gestoken in de Samenloop voor Hoop. En de opbrengst van de veiling van de eerste frambozen van het seizoen hebben we verdubbeld, zodat er een mooi bedrag kon worden overgemaakt naar het Reuma Fonds." Tijdens de open dag kunnen bezoekers een kijkje nemen in alle ruimtes van het gebouw aan de Stationsweg. Bovendien kunnen ze zelf uitproberen hoe het bieden op groenten en fruit in zijn werk gaat.