Kamervragen over chemische fabriek

zaltbommel • Wethouder Adrie Bragt begrijpt dat er Kamervragen zijn gesteld aan staatssecretaris Dijksma over chemiebedrijven in Nederland. Maar de suggestie dat er 'onrust in Zaltbommel' zou zijn noemt hij 'verwerpelijk'.

Dat zei hij donderdagavond naar aanleiding van vragen van Frits van der Schans. Leden van de Tweede Kamerfracties SP, ChristenUnie, VVD, Partij voor de dieren, PvdA, D66, Groen Links en CDA hebben zes schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant. "Wij begrijpen dat ze vragen stellen", aldus Adrie Bragt. Hij heeft echter grote moeite met vraag 2: 'Kunt u ingaan op de onrust in Zaltbommel, waar een grote chemische fabriek vlak bij bewoning is gevestigd en omwonenden zich grote zorgen maken om hun veiligheid en gezondheid'. "Als de vragenstellers een telefoontje hadden gepleegd naar het gemeentehuis, dan had dat tot een andere insteek kunnen leiden", aldus Bragt.

Frtis van der Schans kaartte het onderwerp aan naar aanleiding van het feit dat Stichting Veiliger Zaltbommel deze week uit het 'omgevingsoverleg' over Sachem is gestapt. "Zo'n omgevingsoverleg is niet verplicht", lichtte Bragt toe. "De provincie heeft voor dit overleg gekozen en daar de stichting bij uitgenodigd. De stichting wil graag 20.000 euro om zich beter te laten adviseren over het onderwerp, maar dat wil de provincie niet subsidiëren. Wel zorgt de provincie voor een contra-expertise als het hele overleg daar om vraagt." Volgens Bragt is tot nu toe 'het maximale gedaan' om de veiligheid rondom de fabriek te waarborgen. "De gemeente maakt ook deel uit van het omgevingsoverleg. Wij zitten daar als kritische partij bij. Ook de provincie en de inspectie kijken heel kritisch naar veiligheid en milieu."

Ook de VVD Zaltbommel toont zich 'verbaasd' over het artikel in de Volkskrant. In een open brief aan onder andere de redactie van het dagblad schrijft fractievoorzitter Koos de Looff: "In het artikel wordt gesuggereerd dat er een chemische fabriek staat, die zich aan geen gebod of verbod houdt, van een enorme omvang is en in midden in een wijk met meer dan 27.000 inwoners staat. Je ziet als het ware de tuintjes van onschuldige inwoners grenzend aan een groenblauwe bubbelende sloot met een zwaar rokende fabriek aan de andere kant. Je zou dit artikel in de Volkskrant en deze ophef eigenlijk meteen moeten scharen onder 'alternative facts' of 'fake news'. Jammer en sensatiebelust." De Looff roept de redacties van verschillende kranten op 'om weer aan waarheid en feitenonderzoek te doen, voordat er bericht wordt'.

Britta Alink