CDA: 'Het is het wegwerken van achterstallig onderhoud'

Proef met gratis parkeren in binnenstad

zaltbommel • Het college is bereid om een proef te doen met gratis parkeren in de binnenstad van Zaltbommel. Dat zei wethouder Kees Zondag donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering, waarin de herijking van de binnenstadsvisie unaniem werd aangenomen.

Hoe die proef er uit moet zien en in welke straten, is nog niet bekend. "Wij gaan dat in overleg met ondernemers en bewoners uitwerken", aldus Zondag. Een motie van SGP en VVD over het invoeren van een blauwe zone in 'het assenkruis' haalde het niet. Zondag vond de motie wel 'sympathiek'. "Maar als die aangenomen wordt, dan beperkt dat onze mogelijkheden", zei hij. Zondag beloofde dat wethouder Han Looijen 'zo snel mogelijk' met een informatienota naar de gemeenteraad komt. "We doen alles in overleg met belanghebbenden", benadrukte hij. De raad heeft het college donderdag de opdracht gegeven om bij alle 'grote plannen' in Zaltbommel nadrukkelijk te kijken naar de mogelijke effecten op de binnenstad. De indieners van die motie, CDA en VVD, doelen daarbij met name op de plannen voor de Buitenstad, de Watertorenlocatie, het Leisurecentre en de Binnenhuislocatie. "We zijn bijna zover dat we daar antwoord op kunnen geven", aldus Kees Zondag. "Wij zullen u binnen een paar weken vertellen wat de invloed van die plannen zou kunnen zijn op de binnenstad."

Bloembakken

Nu het uitvoeringsprogramma voor de binnenstad is aangenomen, zullen er komend jaar veel (kleine) veranderingen te zien zijn in de oude binnenstad. Zo komen er extra prullenbakken, wordt straatmeubilair opgeknapt en komen er bloembakken aan lantaarnpalen. Er komt een drinkwatervoorziening op de Markt en een pannaveld bij de Oude Wasserij.

Fiep-paviljoen

Ook een Fiep-paviljoen staat op de planning. Dat is een grote wens van het bestuur van het Stadsmuseum, dat er de permanente Fiep-tentoonstelling in wil onderbrengen. Het paviljoen zou op de plek moeten komen waar de Dr. A.F. Philipsschool heeft gestaan. Wethouder Zondag liet donderdag weten dat de gemeente al subsidie voor de bouw heeft aangevraagd bij de provincie.

'Gebrek aan visie'

De meerderheid van de raad is positief over de plannen voor de binnenstad, maar mist een echte visie. "Het is meer een soort klussenlijstje", aldus Nico van Wijk van de PvdA. Volgens Thom Ummels (D66) ontbreekt het in de plannen aan ambitie: "Ik zie geen samenhangende aanpak voor de toekomst. Dat is een gemiste kans." Ook het CDA mist de richting waarheen Zaltbommel wil met de binnenstad. "Het uitvoeringsprogramma is een sjieke benaming voor het wegwerken van achterstallig onderhoud", aldus Hein de Kort, die het college opriep om nog dit jaar aan de slag te gaan met een toekomstvisie voor de komende tien á vijftien jaar.

Volgens wethouder Zondag heeft het college precies gedaan wat de opdracht was van de gemeenteraad. "We hebben de bestaande visie uit 2008 aangepast en gecombineerd met andere documenten", zei hij. "Daarvoor hebben we onder andere uitgebreid gesproken met bewoners en ondernemers, die met goede ideeën zijn gekomen."

Britta Alink