Burgemeester tevreden over oud & nieuw

zaltbommel • Burgemeester Albert van den Bosch is 'hartstikke' tevreden over het verloop van de afgelopen jaarwisseling. "Schade is natuurlijk altijd jammer", zegt hij. "Elke euro die we daar aan uit geven, is zonde van het geld."

De totale schade van oud & nieuw was 21.636 euro. Opvallend is volgens de gemeente het bedrag voor 'diverse schade'. "Dat komt doordat in Poederoijen een bruggetje is vernield met een schadebedrag van 7500 euro. Het jaar daarvoor lag de totale schade in de gemeente behoorlijk hoger, namelijk: 35.566 euro. Tijdens de jaarwisseling van 2014-2015 was het bedrag een flink stuk lager: 13.659 euro. Sinds de jaarwisseling van 2005-2006 is een dalende trend in het schadebedrag zichtbaar. De jaarwisseling van 2015-2016 was een enorme stap terug. Dat kwam door de grote hoeveelheid stookplaatsen en het opruimen en afvoeren van de resten van de verbrande spullen. "Dat heeft een grote impact gehad op de uren, die de buitendienst heeft besteed aan het opruimen en herstellen daarvan", staat in evaluatie.

In de hele gemeente is het tijdens de jaarwisseling rustig geweest, met uitzondering van het dorp Brakel. "Zowel de brandweer als de politie en de gemeente hebben de handen vol gehad aan diverse kleine buitenbranden", meldt de gemeente. "Uit het dorp Brakel kwamen 25 meldingen bij de brandweer binnen. Uit Poederoijen waren het er 6 uit Gameren 4 en uit Nieuwaal ook 4. In totaal waren er 49 meldingen." Voor burgemeester Albert van den Bosch is het grote aantal meldingen uit het de west-kant van de gemeente aanleiding om daar volgend jaar meer aandacht aan te besteden.

De gemeente Zaltbommel had dit jaar voor het eerst een meldpunt voor overlast van vuurwerk ingesteld. In totaal zijn daar 48 meldingen binnengekomen.

Vuurwerkshow

De vuurwerkshow in Bruchem moest afgelast worden wegens de dichte mist. "Dat hebben we in nauw overleg met de organisatie en de politie gedaan", vertelt Van den Bosch. "Er werd toen meteen afgesproken om de show een week later alsnog te laten doorgaan." Van den Bosch is heel enthousiast over de vuurwerkshow, die dit jaar voor de tweede keer werd gehouden. "Meer dorpen zouden kunnen nadenken over het organiseren van een centrale vuurwerkshow met oud & nieuw", suggereert hij. "Waarom zouden we dat alleen in Bruchem doen?"

Britta Alink