• Rond de 200 soldaten doen aan het evenement mee.
• Rond de 200 soldaten doen aan het evenement mee. Foto: Marcel Köppen

Veldslag en winterbivak op Loevestein

poederoijen • Op Slot Loevestein wordt zaterdag 25 en zondag 26 februari weer een veldslag met winterbivak gehouden.

Tijdens de Veldslag 2017 wordt een levendig en historisch beeld gegeven van het soldatenleven ten tijde van Napoleon met als hoogtepunt een historische veldslag die wordt toegelicht door een spreker. De legerkampen van diverse eenheden van Engelsen, Schotten, Hollanders, Belgen, Duitsers en Fransen slaan hun tenten op rondom het slot. De soldaten maken zich op voor de strijd, ze exerceren, maken hun geweren schoon en vertellen elkaar grappen. Vrouwen, kooplieden en chirurgijns luisteren het kampement op.

Op zaterdag 25 februari maken de coalitietroepen zich tussen 14:00 en 15:30 uur op voor de belegering, terwijl de burgerij zich voorbereidt op de avond. Tussen 15:30 en 16:30 uur vallen de Franse troepen aan. Op zondag valt de coalitie de Franse stellingen aan tussen 14:00 en 15:00 uur.

Op zaterdag en zondag kunnen bezoekers in het kasteel terecht voor soldatenverhalen; museumgidsen vertellen hoe soldaten zich voorbereiden op de veldslag. Er is ouderwets speelgoed voor de kinderen en er zijn workshops dansen en tingieter in het kasteel. De Fransen proberen nieuwe soldaten te rekruteren onder de bezoekers, er is een marktkraam en horeca.

De veldslag op Slot Loevestein maakt deel uit van het Liniepadfestival met veel leuke activiteiten in de Hollandse Waterlinie; Fort Bakkerskil, Fort Giessen en Fort Altena.

q www.slotloevestein.nl