• Joost Jegen (l) van De Wallepikkers en Gerard van der Meijden van ESP.
• Joost Jegen (l) van De Wallepikkers en Gerard van der Meijden van ESP. Foto: Lya Cattel

Ook dit jaar weer samen met ESP Evenementen

Carnaval Mipelgat voor alle leeftijden

zaltbommel • De wat oudere carnavalsvierders kunnen dit jaar tijdens carnaval in Mispelgat terecht in een aparte tent op het terrein van De Poorterij. De muziek staat er niet zo hard, binnen staan gezellige zitjes, de ouderwetse carnavalssfeer hangt er als in een bruine kroeg.

Voor kinderen van acht tot veertien jaar wordt de leegstaande Rabobank aan de overkant van de straat omgetoverd tot feestpaleis. En voor iedereen daar tussenin zijn er de foyer van De Poorterij en de grote tent. "Jongeren vanaf veertien jaar zullen vooral naar de foyer gaan", zegt Joost Jegen, Adjudant van Prins Maerten XV en verantwoordelijk voor de organisatie van de feesten. Carnavalsvereniging De Wallepikkers schakelt al jaren het evenementenorganisatiebureau ESP in van Gerard van der Meijden. "Tot 2010 deden we alles zelf", vertelt Joost. "We zochten dan een partij die de tent regelde, weer een ander deed de techniek en anderen de beveiliging en de horeca. Het voordeel van ESP is dat ze alles van ons overnemen."

Ook Gerard ziet grote voordelen. "Doordat wij de organisatie doen, kunnen we heel efficiënt werken", zegt hij. "Daardoor blijft er ook geld over om echt leuke artiesten in te huren." Zo is ESP er dit jaar in geslaagd de Snollebollekes te contracteren, een in heel carnaval minnend Nederland populaire feestact, opgericht door cabaretier Rob Kemps en de dj's Jurjen Gofers en Maurice Huismans. Ook DJ Galaga, de Lawine Boys, Lamme Frans, John de Bever en Stef Ekkel komen optreden. "En natuurlijk meerdere blaaskapellen", zeggen Joost en Gerard.

In Zaltbommel barst het carnaval op vrijdagavond 24 februari al los met het Peerenbal. "Vrijdag is voor ons altijd een lekker drukke avond", zegt Joost. "Op veel plaatsen in het zuiden begint carnaval pas op zondag, wij zijn altijd wat eerder. Er komen dan bussen vol feestvierders naar Mispelgat toe. En ook blaaskapellen van buitenaf vinden het leuk om dat te komen spelen. Dit jaar komt er zelfs een kapel vanuit Den Haag."

Kinderen

Feestvierders met kleine kinderen kunnen hun kroost in de middagen met een gerust hart achterlaten in de brasserie van De Poorterij. Daar is een speciale kinderopvang ingericht. Kinderen kunnen hier onder begeleiding kleuren, spelen in de ballenbak of een filmpje kijken. Voor oudere kinderen vanaf 8 jaar is het jeugdcarnaval in de oude Rabobank, op zaterdag en maandag van 20:00 tot 22:00 uur.

Carnavalsvierders kunnen dit jaar ook weer buiten de tent terecht voor het carnavalsfeest. De Verdraagzaamheid was vorig jaar gesloten vanwege de verbouwing, maar doet dit jaar weer mee. Ook de Café De Bosschepoort is open en natuurlijk café De Spin, Het Hof en het Stadscafé. Proeflokaal en stadsbrouwerij Orion doet de deuren open, al wordt daar geen carnaval gevierd.

"Carnaval leeft weer in Zaltbommel", zegt Gerard. "De jeugd kan nu ook terecht en hoeft niet meer zoals vroeger naar Kerkdriel, Ammerzoden of Den Bosch. Wij blijven elk jaar non-stop aan de wieltjes draaien om te kijken wat we kunnen verbeteren. Op alle fronten kan het altijd beter. We zijn op zoek naar de wauw-factor." Naast de speciale tent voor ouderen komt er een nieuwe overkapping op het buitenterrein en zijn er meer toiletten. Het thema dit jaar is 'Laot oe Mar Gaon!'. Dat komt natuurlijk vooral tot uiting in de optocht op zaterdagmiddag, die dit jaar een iets andere opzet heeft dan anders. Het vertrek is net zoals de afgelopen jaren vanaf de Gisbert Schairtweg. De stoet gaat vervolgens richting De Markt in het oude centrum. "Op verzoek van een aantal groepen blijven alle wagens na afloop langer op de Markt staan", vertelt Joost. "Dan kunnen de wagenbouwers beter laten zien wat ze de afgelopen zes maanden hebben gemaakt. Het moet één groot feest worden op de Markt, met muziek en veel gezelligheid."

Britta Alink