TorenTuin bereidt zich voor op nieuwe jaar

zaltbommel • De TorenTuin is in overleg met de gemeente en Woonlinie over de voortzetting van de huidige activiteiten en de toekomstige activiteiten. Dit jaar moet de tuin opgeruimd worden vanwege de geplande woningbouw.

De TorenTuin is een paar jaar geleden aangelegd door buurtbewoners op het braakliggende terrein langs Vogelenzang en Agnietenstraat. Op het terrein stond woningbouw gepland, maar dat ging door de crisis niet door. Nu het weer goed gaat met de woningmarkt ligt er toch een bouwplan van in totaal achttien woningen en een vrijstaand huis. Het is de bedoeling dat de bouw eind 2017 van start gaat.

De vrijwilligers gaan het terrein de komende maanden opruimen samen met Woonlinie en de gemeente, meldt het bestuur in een nieuwsbrief aan vrijwilligers en belangstellenden. "Daarbij kijken we hoe de boomgaard, waterpomp en solitaire bomen zo goed mogelijk kunnen worden beschermd tijdens de bouw- en graafwerkzaamheden", schrijft het bestuur. Ook probeert het bestuur de werkzaamheden 'een beetje te sturen': "Zodat we in april nog kunnen genieten van de duizenden tulpen van bollenbedrijf Verver export, die we hebben geplant." Als de bouw van de nieuwe woningen afgerond is, blijft er een stuk over voor een nieuwe TorenTuin. Die kan waarschijnlijk begint 2019 in gebruik worden genomen.

De kas, de kippen en eenden krijgen elders een nieuwe bestemming. Voor de materialen en gereedschappen zoekt het bestuur nog een tijdelijke, droge opslag, liefst in de buurt van de TorenTuin. Henk van Herk gaat tijdelijk zorgen voor de druivenstokken, die in 2019 een definitieve plek kunnen krijgen. Voor de bijen wordt nog een oplossing gezocht.

In maart worden de bloemenborder, kruidentuin en moestuin leeggespit. De planten worden verdeeld onder de vrijwilligers. Tijdens de bouwwerkzaamheden zullen de vrijwilligers blijven zorgen voor de boomgaard en de ijskelder en diverse activiteiten organiseren.

q www.facebook.com/TorenTuin