• V.l.n.r: Arjen van der Kieft, Anton Ketellapper en Robbert Mekelenkamp.
• V.l.n.r: Arjen van der Kieft, Anton Ketellapper en Robbert Mekelenkamp. Foto: Michel Pichot du Plessis

Team Stehmann manifesteert zich

techendorf/zaltbommel • De rijders van marathonschaatsteam Stehmann zijn dit weekend teruggekeerd van de Weissensee. Een terugblik op een week met wisselend succes.

Anton Ketellapper, Arjen van der Kieft, Robbert Mekelenkamp en Roel van der Stelt reisden af naar het Oostenrijkse Techendorf. Zaterdag 29 januari ving de periode op de Weissensee aan met de strijd om het het Open Nederlands Kampioenschap. Het ijs was prima en ook de temperatuur was behaaglijk. Ketellapper reed een goede wedstrijd, maar kwam in de laatste 25 kilometer ten val en het tempo lag te hoog om weer terug in het peloton te kunnen keren. Van der Kieft voelde zich aanvankelijk goed, maar kreeg al snel last van zijn voeten. Voor Roel van der Stelt lag het tempo wat te hoog. Robbert Mekelenkamp reed daarentegen een erg sterke wedstrijd. Hij finishte als 26e en werd de zesde B-rijder.

Maandag 30 januari stond de ploegenachtervolging op de rol. Team Stehmann was hierbij in de beloftendivisie uiteraard vertegenwoordigd met een sterke ploeg en wist zich als tweede te plaatsen voor de finale. In die finale verliep de samenwerking vlekkeloos, maar wonnen de mannen net niet. Ploegleider Mario Donker was desalniettemin goed te spreken over de prestaties.

Waar de temperaturen in Nederland ver boven het vriespunt lagen en een Elfstedentocht dus verder weg lijkt dan ooit, mochten de marathonschaatsers zich woensdag uitleven op de tweehonderd kilometer lange Alternatieve Elfstedentocht (AES). De omstandigheden waren uitzonderlijk zwaar. Het dooide, wat de kwaliteit van het ijs allerminst ten goede kwam.

Ketellapper haakte na vijftig kilometer af met het oog op zijn volle wedstrijdprogramma. Van der Kieft reed de eerste 75 kilometer een sterke wedstrijd voorin het peloton. Ook Van der Stelt wist de eerste 75 kilometer goed mee te komen. Voordat de helft van de koers was verreden lag het tempo al erg hoog waardoor beiden de wedstrijd noodgedwongen moesten verlaten.

Net als bij het ONK wist Mekelenkamp zich ook tijdens de AES langdurig te handhaven in het peloton. Hij reed brutaal 125 kilometer voorin mee en bemoeide zich met de wedstrijd. Hij reed lange tijd in de tweede groep met kanshebbers voor de winst. Na een valpartij moest hij deze groep verlaten en kwam zo in het sterk uitgedunde peloton terecht. Mekelenkamp werd geklasseerd op een keurige 28e plek.

De dag na de alternatieve Elfstedentocht won Ketellapper de 1000 meter tijdrit.