Afbeelding
Archieffoto: Janneke Boogaard

Beter scheiden en toch meer betalen

regio • Een gemiddeld huishouden in Rivierenland betaalt dit jaar twaalf euro meer om de containers te laten legen dan vorig jaar. Ook voor de komende jaren wordt een lichte stijging verwacht. Toch blijft goed scheiden lonen.

De afvalstoffenheffing bestaat sinds een paar jaar uit een jaarlijks basistarief en een tarief per keer dat een huishouden restafval aanbiedt. Het basistarief wordt verhoogd van 114 euro in 2016 naar 132 euro dit jaar, zo besloot het bestuur van afvaldienst Avri in december.

CDA Maasdriel had aan het Maasdrielse college kritische vragen gesteld over deze verhoging. Kern van de kritiek: door de kosten voor de inwoners te verhogen, bestraf je hen voor het scheiden in plaats van hen te belonen.

Burgemeester en wethouders van Maasdriel weerleggen die stelling. "Veel huishoudens besparen juist op hun afvalstoffenheffing door goed scheiden. Die stimulans blijft. Uit metingen blijkt overigens dat er in het restafval nog veel herbruikbaar afval zit. Voor veel huishoudens is het dus mogelijk om nog verder te besparen op de kosten voor het per keer aanbieden van restafval", schrijft het college.

De tariefstijging wordt grotendeels veroorzaakt door externe factoren. De grondstofprijzen dalen, de lonen stijgen en de provincie vraagt een hoger bedrag voor de overdracht van de oude stortplaats.

Het Maasdrielse college heeft, anders dan het CDA, geen moeite met de verhoging van het basistarief. "Het gemeentelijk uitgangspunt is dat tarieven voor diensten kostendekkend moeten zijn. Dat geldt ook voor de afvalstoffenheffing."

Daarnaast is het bedrag in Rivierenland nog altijd lager dan in gemeenten die vergelijkbaar zijn met gemeente Maasdriel. Gemiddeld was het tarief in 2015 214 euro.

Op dit moment lijkt Rivierenland op een keerpunt te staan. Sinds 2010 zijn de gemiddelde kosten voor huishoudens meer dan twintig procent gedaald, een bedrag van bijna honderd euro. Behalve doordat inwoners beter scheidden, kon het tarief omlaag omdat Avri meer spaargeld had dan nodig. Die buffer is terugbetaald aan de inwoners, maar de spaarpot is nu bijna leeg. Eerder kwam er 22 euro per jaar per huishouden uit dit potje, dit jaar haalt Avri er nog zeven euro per huishouden uit om de verhoging te beperken.

Opgeteld bij de externe factoren verwacht Avri ook voor de komende jaren een lichte stijging.

CDA Maasdriel was ook kritisch over de communicatie van Avri. Volgens de gemeente is er net als anders een persbericht opgesteld en op de website uitleg gegeven. In de huis aan huis informatiefolder van december stond geen informatie over de tarieven, omdat die toen nog niet waren vastgesteld.

Janneke Boogaard