Groei Quik en verhuizing Hofmans fase verder

hedel • Het Maasdrielse college heeft nadere afspraken gemaakt met Quik en Hofmans in Hedel om beide bedrijven meer lucht te geven. Ook de ontlasting van de Korenspraak is in de overeenkomsten opgenomen.

Aardappelbedrijf Quik en Zagron Grondbank & Bouwstoffen van de familie Hofmans willen allebei graag uitbreiden, maar op de huidige locaties aan de Akkerseweg in Hedel is daarvoor geen ruimte. Bovendien zijn er al juridische geschillen geweest tussen de gemeente en Quik over nieuwbouwwijk Grutakker, die dicht bij Quik ligt en het bedrijf in de toekomst zou kunnen beperken.

Toen de gemeente de mogelijkheden ging verkennen om Quik te laten verhuizen, bleek dat buurman Hofmans wel plaats wilde maken. De zand- en grondhandel wil naar de leegstaande locatie aan de Walderweg van de Bommelerwaardse telersvereniging, net buiten Kerkwijk.

Even leek er een kink in de kabel te komen doordat een ander Hedels bedrijf, Hoeflake, protesteerde tegen de keuze voor de locatie aan de Walderweg. Hoeflake had zijn oog ook op die plek laten vallen, maar had te horen gekregen dat het zich daar niet mocht vestigen. Het college heeft intussen met Hoeflake gesproken en beloofd mee te zoeken naar een andere geschikte plek. Tijdens dat gesprek bleek volgens het college ook wel dat Hoeflake er zelf ook nog niet helemaal uit was wat de beste keuze zou zijn voor de toekomst.

De gemeenteraad stemde in april 2016 in met verdere uitwerking van deze plannen.

Deze week heeft het college anterieure overeenkomsten getekend met zowel Quik als Hofmans. Daarin staat wie wanneer bestemmingsplannen voorbereidt en wie de kosten voor leges en ambtelijke uren betaalt. Ook zijn er afspraken in vastgelegd over het vrachtverkeer van en naar Quik. Bewoners van de Korenstraat, het verlengde van de Akkerseweg, klagen over overlast door de wagens. Quik heeft beloofd de logistiek zo aan te passen dat het vrachtverkeer het bedrijf via de andere kant benadert en weer verlaat.

Zowel voor de uitbreiding van Quik als voor de nieuwe locatie van Hofmans moeten de bestemmingsplannen worden aangepast. Daarvoor lopen nu voorbereidende onderzoeken en mensen kunnen reageren op de concepten. Daarna is het woord weer aan de gemeenteraad.

Janneke Boogaard