• Jan van Aalst bij zijn freesmachine.
• Jan van Aalst bij zijn freesmachine. Foto: Lya Cattel

Jan van Aalst verhuisd naar De Valeton

zaltbommel • Jan van Aalst uit Zuilichem heeft zijn bedrijf JT Metaal naar de Bommelerwaard verplaatst. Vrijdag is hij verhuisd van Dongen naar een grote bedrijfshal aan de Valeton op bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel.

Vanaf zijn jonge jaren werkt de nu 45-jarige Jan al in de metaal voor in totaal drie verschillende bedrijven. Bij zijn laatste werkgever werkte hij aan de Hurco VMX64, een grote freesmachine oftewel een bewerkingscentrum. Toen zijn baan daar ophield, besloot hij voor zichzelf te beginnen, met dezelfde machine. Hij vond een bedrijfsruimte en ging in februari vorig jaar van start in Dongen onder de naam JT Metaal. Jan groeide op in Nederhemert, als 'Jantje, de zoon van JT'. "JT is de bijnaam van mijn vader", legt hij uit. "Ook mijn opa werd zo genoemd. Mijn vader is ernstig ziek en daarom vond ik het een mooi gebaar om mijn bedrijf naar hem te vernoemen."

Met zijn machine maakt Jan onder andere onderdelen van metaal of RVS voor onder andere jachtenbouwers en machinebouwers. "Maar ik maak bijvoorbeeld ook bakmallen voor een koekjesfabriek", vertelt Jan, terwijl hij een voorbeeld van zo'n mal laat zien. "in een fabriek in Turkije bakken ze hier heel veel koekjes per dag mee." De vormen worden kant en klaar aangeleverd. Jan zorgt er met de Hurco voor dat de mal precies past in de bakmachines. "Ik kan alles precies op maat maken. En ik werk snel. Vroeger was het nog wel eens zo dat een klant zes weken moest wachten op zijn bestelling. Tegenwoordig kan ik het vaak in twee á drie weken af hebben. Dat is wel het grote voordeel van voor jezelf werken, je bent heel flexibel. Als het druk is, werk ik wat langer door om alles af te krijgen. Als het rustig is, dan kan ik het wat rustiger aan doen."

Jan is erg blij met zijn nieuwe onderkomen. De hal is ruim driehonderd vierkante meter groot, hij heeft een kleine kantine om koffie te drinken en een kantoor van zo'n honderd vierkante meter. Daar kan hij zijn administratie op zijn gemak wegwerken, telefoneren of klanten ontvangen.

q www.jtmetaal.nl