Geen onderzoek naar windmolens Wildeman

zaltbommel • Het college van burgemeester en wethouders gaat geen onderzoek doen naar de mogelijkheid om twee windmolens te plaatsen op bedrijventerrein De Wildeman.

Dat schrijft het college in een informatienota aan de gemeenteraad. De raad had het college vorige week de opdracht te onderzoeken of het mogelijk is om windmolens te plaatsen op De Wildeman. Tijdens die vergadering heeft een meerderheid van de raad ook besloten om geen planologische medewerking te verlenen voor de realisatie voor drie windmolens tussen de A2, de provincialeweg N322 en de spoorlijn. Volgens het college is de motie om aan de slag te gaan met de locatie De Wildeman op dit moment 'niet uitvoerbaar'.

"De zoeklocatie op het bedrijventerrein betreft een kavel waarop recent een exclusieve optie is verstrekt aan een op De Wildeman I gevestigd bedrijf", licht het college toe in de informatienota. "Deze optie loopt tot eind april 2017. Het bedrijf heeft een principetoestemming voor bedrijfsuitbreiding van haar moederorganisatie." Het reserveren van een kavel voor een windmolen heeft volgens het college 15.500 vierkante meter nodig. "De in optie gegeven kavel sluit reservering voor een windmolen uit." Ook op De Wildeman II zijn er geen mogelijkheden om te zoeken naar een geschikte kavel voor een windmolen. "Het reserveren van een kavel voor een windmolen heeft vergaande negatieve invloed op de geplande kavelstructuur (grote kavels) van dit bedrijventerrein", aldus het college.

"Nu de Wildeman I afvalt en gelet op de gevolgen voor de kavelstructuur achten wij een ontwikkeling van alleen een solitaire windmolen in zoekgebied 2 niet aan de orde", aldus het college. "Daarbij past een solitaire ontwikkeling van een windmolen ook niet in provinciaal beleid." De informatienota was voor ZVV, de indiener van de motie over het onderzoek naar windmolens op De Wildeman, aanleiding om schriftelijke vragen in te dienen. De fractie wil onder meer weten of het college bereid is om de komende periode onderzoek te doen naar andere locaties in de gemeente Zaltbommel. "Locaties waar windmolens gerealiseerd kunnen worden, waar mens en dier geen of minder last hebben van de molens dan op de A2-locatie?", vraagt fractievoorzitter Kees Metz namens ZVV.

Britta Alink