• JP Becht in actie tegen Eemdijk.
• JP Becht in actie tegen Eemdijk. Archieffoto: Gerald van Zanten

'Op deze manier bestaat de club over tien jaar niet meer'

JP Becht: 'Roda Boys heeft geen visie'

aalst • Een week voor dit gesprek kreeg hij het nieuws te horen, maar het zit Jean-Philip Becht, ook wel JP, merkbaar nog steeds dwars. Hij zal net als hoofdtrainer Pieter Tuns na dit seizoen het veld moet ruimen bij Roda Boys. "Via de groepsapp kreeg ik te horen wie de nieuwe trainer zou worden. Dan weet je hoe laat het is. Ik vind het spijtig, want ik had hier graag willen blijven."

Het besluit om Tuns' contract niet te verlengen zat Becht hoog. "Pieter vertelde ons dat de club had besloten om niet met hem door te gaan, omdat ze drie jaar genoeg vonden. Ik vond het belachelijk dat de club een regel hanteert die ze nog nooit hebben gehanteerd. In mijn emotie heb ik gezegd; als dit de daadwerkelijke reden is, dan heb je hele goeie kans dat ik solidair ben met Pieter. Nu is er helemaal niet over gecommuniceerd en dus was de keuze blijkbaar al gemaakt door de club."

Vanaf komend seizoen hebben Frank Brands en Jan van Eijndhoven namelijk de leiding bij de tweedeklasser. Een hard gelag voor Becht, die tot vorig jaar zomer nog als speler voor Roda Boys actief was: "Vorig jaar moest er een assistent-trainer komen, maar daar waren wel bepaalde eisen aan verbonden. Het moest iemand van binnen de club zijn, of in ieder geval iemand die iets met de club heeft. Dat je dan na een jaar alweer aan de kant wordt geschoven is zuur."

Vertrekkend trainer Tuns vindt de keuze om Becht weg te sturen discutabel. "Vorig jaar is er met JP gesproken en toen wilden ze hem graag hebben; 'we moeten een cultuurbewaker hebben'. Die heb je nu en de groep vindt het goed. Dan vind ik dit een beetje met twee maten meten", blijft Tuns voorzichtig.

Ook een speler uit de huidige selectie reageert op het gedwongen vertrek van Becht. "Ik vind hoe het nu gaat met JP en Pieter de ideale combinatie. Pieter is al wat op leeftijd en kan fysiek gezien niet meer tussen de jongens staan en JP is daar een goeie aanvulling op. Van mij hoeft-ie absoluut niet weg."

De plotselinge koerswijziging zegt volgens Becht veel over de Aalsterse club. "Ik vind het een zwaktebod van Roda Boys. Het strookt niet met de filosofie die ze een jaar geleden hadden. Sommige visies van clubs zijn niet te bevatten. In het verleden zijn er altijd al rare keuzes gemaakt. Dat hoort op de één of andere manier bij Roda Boys. Het komt ook omdat bepaalde mensen teveel belangen hebben binnen de club. Als zij denken dat ze Roda Boys zijn, dan denk ik dat die mensen meer kapot kunnen maken dan dat ze goed doen voor een club. De desbetreffende persoon heeft letterlijk na het ontslag van Gerrie Schaap (oud-trainer van Roda Boys, red.) in de kleedkamer gezegd; 'Ik ben Roda Boys'. Toen heb ik hem gezegd 'jij bent helemaal niemand. Jij bent Roda Boys niet. Jij bent wie je bent. Jij bent meneer Van de Werken, niet meer en niet minder'", refereert Becht onomwonden aan technisch man Ernst van de Werken.

Becht vervolgt: "Dit zijn bepaalde figuren binnen een vereniging die je altijd zal houden. Ik denk dat het voor een club als Roda Boys in de toekomst een gevaar kan zijn. Dat bewijst het verleden. Ik ga niet met modder smijten, maar ik denk dat die mensen in de spiegel moeten kijken en zich af moeten vragen of ze belangrijker dan de club zijn. Er is niemand belangrijker dan Roda Boys. Op het moment heb je één persoon die voor mijn gevoel voorzitter, secretaris, penningmeester en alles ineen is en ik vraag me af of je dan ooit de juiste beslissingen kan maken. Dan heb je zo'n gevoel van 'ik heb niet zoveel met de assistent-trainer, die heeft een grote bek, dus die flikker ik maar buiten'. Er is geen visie, geen structuur, geen overleg, helemaal niks. Ik zeg dit niet uit wrangheid of uit wraak. Ik zeg het omdat ik het beste met Roda Boys voor heb. Omdat Roda Boys op deze manier over tien jaar niet meer bestaat. Als hij zijn centjes wegtrekt voor de spelers die een vergoeding krijgen, dan ben je binnen twee jaar vierdeklasser. Dat moet men eens gaan beseffen. En als ze me op het matje roepen vanwege dit stuk, dan lever ik met alle plezier mijn spullen in. Ik ga het niet meer onder stoelen of banken steken. Als ze niet tegen kritiek kunnen, dan weet je hoe die mensen zijn. Het kan niet langer zo."

Ook Ernst van de Werken is om een reactie gevraagd. Hij laat weten niemand te willen betichten van vuilspuiterij, maar is niet te spreken over de wijze waarop JP zijn mening ten gehore brengt: "Als hij vindt dat wij een visieloze club zijn dan moet hij dat tegen mij zeggen. Ik zie dit als natrappen."

Martin van Hemert