Inwoners GNL kiezen naam nieuwe gemeente

Regio • Inwoners van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal mogen zelf de naam kiezen van de nieuwe fusiegemeente. Er geldt één beperking: de huidige namen zijn uitgesloten.

Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal (GNL) willen fuseren. Bij een nieuwe gemeente hoort een nieuwe naam. "Een naam die past bij het gebied en die gemakkelijk te onthouden is. Een naam met aantrekkingskracht voor de inwoners en ondernemers en voor mensen van buitenaf. Welke naam dat is? De keuze is aan de inwoners", laten de gemeente dinsdagavond weten. De GNL-gemeenten willen de inwoners zoveel mogelijk betrekken bij de fusie. Zij hebben een belangrijke stem bij het bepalen van de naam voor de nieuwe gemeente. De gemeenten nodigen alle inwoners, dus jong en oud, van harte uit om mee te doen. Zij kunnen tot en met zaterdag 18 februari namen indienen. Het is mogelijk om meerdere namen in te dienen. Bij de inzending wordt gevraagd om een korte motivatie. De gemeenten willen de inbreng en creativiteit van de inwoners zo min mogelijk belemmeren met allerlei voorwaarden.

Inwoners kunnen hun suggesties voor de nieuwe naam op diverse manieren indienen: digitaal via www.fusiegnl.nl/naam, per mail via info@fusiegnl.nl, door te bellen met 0345-634000 of per post met de bon uit de gemeentelijke informatierubrieken.

Negen inwoners (uit elke gemeente drie) en een onafhankelijk voorzitter vormen met elkaar een naamgevingscommissie. Zij hebben specifieke kennis op het gebied van toerisme, cultuur, historie, bedrijfsleven en jeugd. De commissie gaat uit alle inzendingen drie namen selecteren, die zij in april presenteert. Daarna is de keuze weer aan de inwoners. Alle inwoners vanaf twaalf jaar mogen gedurende twee weken één stem uitbrengen. Meer informatie hierover volgt in april. De drie gemeenteraden besluiten in mei op basis van de uitslag welke naam de nieuwe gemeente krijgt. Meer informatie over de fusie en het kiezen van de nieuwe naam staat op de site

q www.fusiegnl.nl.