Wethouder Buwalda: 'We kunnen de gevolgen nog niet overzien'

Raad wil geen windmolens langs A2

zaltbommel • De gemeenteraad heeft het college de opdracht gegeven om nader onderzoek te doen naar de mogelijkheid om twee windmolens te plaatsen op bedrijventerrein De Wildeman.

De meerderheid ziet de komst van drie windmolens langs de A2 niet zitten. Dat bleek donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering. De raad moest een oordeel geven over het principeverzoek van de Vereniging Windpark Bommelerwaard A2 om drie windturbines te plaatsen langs de A2. Tijdens de carrouselvergadering eerder deze maand heeft gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van de provincie Gelderland de raad laten weten dat de provincie bij een 'nee' van de gemeenteraad de regie zal overnemen. "De initiatiefnemers van het windmolenpark zullen hun verzoek dan bij de provincie indienen", waarschuwde hij. "En dan is de provincie gedwongen een inpassingsplan te maken."

Want de windmolens zijn hard nodig om de afgesproken duurzaamheidsdoelstellingen te halen. De gemeente Zaltbommel wil in 2020 16% duurzame energie opwekken. Dat resultaat wordt niet gehaald met zonnepanelen en andere maatregelen. Met drie windmolens gaat het voor een flink deel de goede kant op, richting 9%. Ook de provincie moet aan duurzaamheidsnormen van het Rijk voldoen en heeft Bommelse windmolens daarbij hard nodig.

Belangrijkste reden voor ZVV, SGP, VVD en Frits van der Schans (samen 12 stemmen) tegen de plannen van Vereniging Windpark te stemmen is de overlast die de windmolens gaan veroorzaken en de geringe mate waarin inwoners in het project zouden kunnen participeren. "Als die windmolens er komen, worden ze een icoon langs de snelweg", aldus Frits van der Schans. "Iedereen die over de A2 rijdt, ziet dan niet alleen de toren, maar ook die windturbines. We moeten daar dan wel op verantwoordelijke wijze mee omgaan en ze goed landschappelijk inpassen." Hij vindt dan ook dat de gemeente een veel belangrijker rol moet nemen bij de windmolens. Bijvoorbeeld door voor minimaal 33% financieel en organisatorisch de verantwoordelijkheid van het project op zich te nemen. Een amendement van die strekking kreeg alleen de steun van GroenLinks en haalde het dus niet.

ZVV (met 5 zetels) ziet de windmolens langs de A2 helemaal niet zitten. "Er moet draagvlak zijn en dat is er in dat gebied niet", aldus woordvoerder Bart Schreuders. "Er wonen in dat gebied teveel mensen die er last van gaan krijgen." Volgens Schreuders zijn er in de gemeente best alternatieven te vinden om op een andere manier duurzame energie op te wekken. "Bijvoorbeeld met het stromende water in de nevengeulen in het project Ruimte voor de Rivier", zei hij.

Het CDA erkent dat 'het leven van omwonenden 'een beetje verpest' gaat worden, als de windmolens langs de A2 zouden komen. "Maar er zijn ook voordelen", vindt Jaco Melse. "Als christelijke partij vinden wij dat we verantwoord met de aarde moeten omgaan en die goed moeten doorgeven aan de volgende generatie. Dat kan met duurzame energie. Als we 'nee' zeggen, krijgt de provincie de regie. Die houden we liever zelf, zo kunnen we er er maximaal iets van maken. Het algemeen belang weegt hier zwaarder dan het individuele belang."

Hellen Sluiter van GroenLinks noemde de opstelling van ZVV 'heel teleurstellend'. "ZVV heeft wel ingestemd met de duurzaamheidsnota, waarin het onderzoek naar de windmolens langs de A2 vermeld staan", zei zij. "Als we vanavond voor het verzoek stemmen, dan komen er gedegen onderzoek, zoals een Milieu Effect Rapportage. Als blijkt dat het echt niet op die locatie past, gaat er een streep door het plan." Dat was ook een reden voor de PvdA om wel voor te stemmen. "Wij vinden windmolens niet mooi", aldus Nico van Wijk. "We vinden verkeerslichten en tankstations ook niet mooi. Maar ze zijn wel nodig. Wij zeggen met onze stem dus niet 'ja, op die plek willen we windmolens'. Wij zeggen 'ja, we willen er meer van weten'."

Ook de ChristenUnie is voor verder onderzoek naar de locatie langs de A2. "Het is hoopvol", aldus Leon van den Dool. "Ondanks onze twijfels, stemmen wij in en wij zien uit naar het MER-onderzoek."

Na de discussie stemden ZVV, SGP, VVD en Frits van der Schans tegen de locatie langs de A2 (12 stemmen), de fracties ChristenUnie, GroenLinks, D66, CDA en PvdA stemden voor (8 stemmen).

ZVV diende daarop een motie in voor het onderzoek naar de mogelijkheid om twee windmolens te plaatsen op De Wildeman. Daar gingen 14 raadsleden in mee en 6 niet. Wethouder Simon Buwalda raadde de motie af. "We kunnen de gevolgen daar nu nog niet van overzien", zei hij.

Burgemeester Albert van de Bosch beloofde de gemeenteraad snel te laten weten hoe het college met de motie over De Wildeman om zal gaan.

Britta Alink