• Govert van Steenbergen (r) samen met Willem aan het werk in de werkplaats.
• Govert van Steenbergen (r) samen met Willem aan het werk in de werkplaats. Foto: Lya Cattel

In maart komt er een feestelijk heropening

Van Steenbergen weer helemaal terug

nieuwaal • "De brand was alles verwoestend, ik was echt alles kwijt." Govert van Steenbergen (31) herinnert zich de dag van de brand nog als de dag van gisteren.

Op woensdag 4 november rond een uur of vier 's middags was er niemand in het pand van Van Steenbergen Tuinmachines aanwezig. Govert was onderweg, hij reed in Brakel op het moment dat hij gebeld werd over de brand. De brandweer was er snel bij, maar kon niet veel meer doen. Naast, tegenover en achter het gebouw aan de Jacob Ekelmansstraat staan verschillende woningen. "De brandweer liet het gebouw gecontroleerd uitbranden, er was niets meer aan de doen", vertelt Govert. "Ze richtten zich vooral ook op het behoud van de woningen eromheen en dat is gelukkig gelukt."

Nog tijdens de brand kreeg de sympathieke ondernemer van alle kanten hulp aangeboden. Zo kreeg hij van meerdere inwoners van Nieuwaal het aanbod om een bedrijfsruimte te gebruiken voor zijn werkplaats. Hij kon de volgende ochtend dan ook al aan de slag in een oude kalverenschuur aan de Beemstraat, waar een compleet ingerichte werkplaats voor hem beschikbaar was.

Na de brand is het gebouw volledig gesloopt en weer helemaal opnieuw opgebouwd. "Het is nu alleen veel moderner natuurlijk", vertelt Govert. "De omvang is hetzelfde gebleven." Toch biedt de nieuwe zaak veel meer ruimte. De vader van Govert, Klaas, was het bedrijf een jaar of dertig geleden gestart in een schuur naast zijn woonhuis. Klaas verkocht en onderhield de tuinmachines in de avonduren en het weekend, naast zijn fulltime baan in een machinefabriek. In de loop der jaren werd in de schuur weleens wat veranderd, een muurtje hier, een washokje daar. Nu is het allemaal gloednieuw en heel praktisch ingedeeld. Het voorste gedeelte, aan de straatkant, is de winkel met verschillende tuinmachines en tuingereedschappen. Van handschoenen tot maaimachines, van harken en schoppen tot zitmaaiers en kettingzagen. Deze en nog veel meer producten zijn overigens ook te koop via de uitgebreide webshop.

Achter de winkel bevindt zich de werkplaats. Van Steenbergen heeft honderden maaimachines in onderhoud. Van oktober tot maart is Govert daar samen met zijn vaste medewerker Willem lekker druk mee. "We halen de machines één keer per jaar bij de mensen op", legt hij uit. Zijn klanten komen uit de Bommelerwaard en ver daar buiten. Na een grondige onderhoudsbeurt in de werkplaats, is de grasmaaier weer als nieuw en wordt hij teruggebracht naar de eigenaar.

Op de verdieping is het kantoor van Govert ingericht. Modern, lekker ruim en strak ingericht. Voorheen had hij helemaal geen kantoor en deed zijn vrouw Joanne de administratie aan huis. Dat was een geluk bij een ongeluk, want zo kon hij al zijn klanten op de hoogte stellen van de situatie en gewoon doorwerken. Alleen de lijst met namen van particulieren waar hij elk jaar de grasmaaier ophaalde voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt, was in rook opgegaan. Govert wist zich er nog veel te herinneren en veel mensen hebben hem vorig jaar in het voorjaar zelf gebeld. "We hebben nu alleen nog steeds een probleem met de bereikbaarheid", moppert hij. "In Nieuwaal hebben we een heel slecht mobiel bereik. Gelukkig heeft KPN nu toegezegd dat er een nieuwe GSM-mast komt, maar het duurt helaas nog wel een tijdje voordat die er staat." De verdieping is verder ingericht als magazijn en met aantrekkelijke occasions. Ook heeft Govert's vader er een werkplek ingericht, waar hij zijn eigen klusjes kan doen.

Inmiddels is Van Steenbergen Tuinmachines al weer sinds november operationeel in het nieuwe pand en hebben alle trouwe klanten hun weg naar de Jacob Ekelmansstraat gevonden. Govert wil eind maart een feestelijke opening plannen, om het nieuwe tuinseizoen in te luiden.

Britta Alink