• Huibert en Lean van der Ven en Erik van der Zijden.
• Huibert en Lean van der Ven en Erik van der Zijden. Foto: Lya Cattel

'Dit is toch een soort kroon op je werk'

regio • Groot was de verrassing bij beide winnaars tijdens de verkiezing voor ondernemer van het jaar uit de Bommelerwaard. Zowel Huibert en Lean van der Ven van aannemingsbedrijf G. van der Ven BV als Erik van der Zijden van 'Synappz mobile health' viel in de prijzen.

Een aantal felicitatiekaartjes staat uitgestald op de receptiebalie bij Van der Ven. Het aannemingsbedrijf uit Brakel sleepte de prijs van Ondernemer van het jaar 2016 in de wacht en dat mag gevierd worden. "De reacties zijn echt overweldigend", stelt Huibert van der Ven. Hij runt het bedrijf samen met zijn broer Lean en zag dat tot zijn verrassing beloond worden. "We zagen het totaal niet aankomen. Ik was echt onder de indruk van de pitches van onze concurrenten." Van der Ven nam het in de verkiezing op tegen Gijs van Doesburg Internationaal Transport uit Zaltbommel en Jan Deckers Jr Transport en Handling Centre uit Ammerzoden.

Toch ging het bijna vijftig jaar oude aannemingsbedrijf er uiteindelijk met de prijs vandoor. De jury was vooral lovend over de manier waarop de Brakelse onderneming zijn werk vervult: "In aanbestedingen is deze winnaar onderscheidend en wil het echt meedenken met de klant", iets wat Van der Ven volgens Huibert hoog in het vaandel heeft staan. "Onze slogan is "innovatief vakmanschap", maar wat is dat nou eigenlijk? Het is niet meer dan het elke dag antwoord geven op de vraag van je opdrachtgever. Dat klinkt als iets heel normaals, dat is het ook, maar toch gaat men daar vaak aan voorbij. Je leeft bij de gratie van je opdrachtgever en je moet zijn verwachting altijd waar kunnen maken."

Daar doet Erik van der Zijden, van het aanmerkelijk jongere 'Synappz mobile health', nog een schepje bovenop. "Ik wil het nog verder trekken. Je moet de verwachting van de klant altijd overtreffen. Dat betekent tegelijk dat je als bedrijf de lat hoog moet leggen en daar heb je vakmensen voor nodig." Van der Zijden's vijf jaar jonge onderneming streed samen met Slow Escargots van Lennard ter Hall uit Nieuwaal en To be dressed.nl van Wouter Martijn Kokken en Barry Kikkert uit Zaltbommel om de award voor Talent van het jaar 2016. Ook hij wist niet wat hij moest verwachten: "Natuurlijk hoopte ik het, maar we hadden geen idee welke kant het op zou gaan. Het winnen van zo'n prijs is natuurlijk hartstikke leuk. Dit is toch een soort kroon op je werk."

Synappz richt zich op het ontwikkelen van diverse medische apps in samenwerking met ziekenhuizen, farmaceutische bedrijven, patiëntenorganisaties en andere zorginstellingen. Een dankbaar werk, vindt Van der Zijden, die samen met zijn veertien medewerkers alweer druk bezig is met een nieuwe toepassing in de medische sector: "Er zijn heel veel verschillende medische apps, waardoor mensen door de bomen het bos niet meer zien. Wij zijn nu een platform aan het ontwikkelen dat alle andere medische apps overbodig maakt. Je kunt immers het beste één systeem hebben waarbij je dezelfde dingen kunt doen, maar waarbij je wel alles onder controle hebt."

Martin van Hemert