• Directeur Hans van Gent tijdens de pauze met leerlingen van praktijkschool De Brug.
• Directeur Hans van Gent tijdens de pauze met leerlingen van praktijkschool De Brug. Foto: Lya Cattel

Meer waardering vanuit de maatschappij graag

Altijd op de bres voor zijn leerlingen

zaltbommel • Vrijdagmiddag. Praktijkschool De Brug aan de Wielkamp is verlaten. "Op vrijdagmiddag doen onze leerlingen mee aan sportieve en culturele activiteiten die we samen met het lokale verenigingsleven organiseren", vertelt directeur Hans van Gent. "Dat is voor onze leerlingen extra belangrijk. Zij leggen niet altijd makkelijk contacten. In ieder geval willen we voorkomen dat ze in een sociaal isolement terechtkomen. Door ze kennis te laten maken met clubs, doen ze meer sociale contacten op en is de kans groter dat ze zelfstandig hun vrije tijd besteden als ze van school gaan. Dat is winst voor de hele samenleving."

Vrijetijdsbesteding als 'schoolvak': sommige mensen trekken daaruit de conclusie dat je op een praktijkschool 'niks leert'. Dat gaat Van Gent aan het hart. Het praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen voor wie het behalen van een vmbo-diploma te hoog gegrepen is en wordt niet afgesloten met een examen. Maar ondertussen stroomt meer dan 95 procent van de leerlingen uit naar arbeid.

Intensief begeleide stages gaan daaraan vooraf. "Soms zijn leerlingen niet gemotiveerd voor een vak als rekenen, tot ze zien dat ze het in de praktijk nodig hebben. Voor koken moet je kunnen wegen en inhoudsmaten snappen. En als je stage loopt in de bouw en je kunt tien stenen tegelijk in je grijpertje vervoeren, is het handig als je weet hoe vaak je heen en weer moet voor tweehonderd stenen. Dan zijn die tafels ineens wél interessant."

Leerlingen van De Brug zijn vaak trots op hun werk, ook al is dat eenvoudig. Helaas valt de waardering vanuit de maatschappij vaak tegen. "Te vaak zien ouders hun kind liever niet naar het praktijkonderwijs gaan", weet Van Gent. "Ze willen zo hoog mogelijk inzetten. De afstroom van het vmbo naar het praktijkonderwijs is hoog. Kinderen komen dan bij ons binnen met faalervaringen. Dat komt de motivatie niet ten goede." De Brug probeert het tij te keren en startte dit schooljaar samen met het Cambium met een Pro+-klas. Daarin zitten brugklassers die de theorievakken Nederlands, rekenen & wiskunde en Engels op vmbo-niveau krijgen, maar wel met extra begeleiding en ondersteuning. Daarnaast worden de praktijkvakken van het praktijkonderwijs gevolgd. Gaandeweg het leerjaar wordt bekeken welke keuze het best gemaakt kan worden: vmbo of praktijkonderwijs.

De Pro+-klas helpt bij de keuze voor voortgezet onderwijs die op de basisschool wordt gemaakt. Ook daar merkt Van Gent onbekendheid met het praktijkonderwijs. "Voorheen kwam ongeveer de helft van onze leerlingen vanuit het speciaal basisonderwijs, de andere helft van reguliere basisscholen. In het jaar dat het passend onderwijs werd ingevoerd en het basisschooladvies bindend werd, kwam er geen enkele inschrijving vanuit het reguliere basisonderwijs."

Ergens snapt hij het wel: "Zo'n drie procent van de kinderen gaat naar het praktijkonderwijs. Op een kleine basisschool is dat maar één keer in de paar jaar een leerling." Toch steekt het dat bij de schoolkeuze altijd de trits vmbo, havo en vwo genoemd wordt, maar nooit het praktijkonderwijs. "Net alsof onze leerlingen niet bestaan. Dat doet hen pijn."

Ook de politiek snapt niet altijd het verschil tussen het prakijkonderwijs en leerwegondersteuning in het vmbo. "Dat eerste is ondersteuning binnen een leerweg, praktijkonderwijs is een onderwijssoort, evenals vmbo, havo en vwo. Dat maakt veel verschil, want aan zorgbudgetten kun je morrelen en aan onderwijsgeld niet. Gelukkig krijgen we heel goede beoordelingen van de inspectie. Uiteindelijk zal de politiek onze meerwaarde vast ook inzien."

Ook plaatselijk ijvert Van Gent voor De Brug. "We hopen ooit een nieuw schoolgebouw te betrekken, maar in de tussentijd verdienen de leerlingen ook een goed onderdak. Daarom hebben we ook een nieuwe kantine." Daar prijkt over de hele wand een foto van de Bommelse brug. "Een brug slaan naar de toekomst, daar zijn we hier mee bezig."


Janneke Boogaard