Straatrover Zaltbommel fors gestraft

hurwenen • Een 18-jarige man uit Hurwenen is veroordeeld tot een straf van 20 maanden jeugddetentie. Samen met medeverdachten heeft hij in 2015 en 2016 verschillende mensen mishandeld en beroofd in een park in Zaltbommel.

De verdachten deden zich via sociale media voor als een minderjarig meisje en deelden over en weer seksueel getinte berichten met de slachtoffers. Er werden afspraken gemaakt om elkaar te ontmoeten in het park. Daar aangekomen moesten de slachtoffers onder bedreiging van geweld hun kostbaarheden afstaan. Daarbij zijn onder meer telefoons, geld en pinpassen buit gemaakt. Ook is bij een aantal slachtoffers fors geweld toegepast. Er is geslagen en geschopt, gedreigd met een vuurwapen en één van de slachtoffers is met een mes gestoken.

De rechtbank volgde de strafeis van de officier van justitie en liet zwaar wegen dat de verdachten bij de berovingen heel berekend te werk zijn gegaan. Ze gingen ervan uit dat de zorgvuldig gekozen doelgroep geen aangifte zou durven doen van wat hen was overkomen. De 18-jarige heeft een fors aandeel gehad in de roofovervallen: hij heeft met de wapens gedreigd, hen met een stok geslagen en geschopt en één van de slachtoffers met een mes in de rug gestoken.

De man moet naast zijn jeugddetentie een schadevergoeding van ruim 3950 euro betalen aan de slachtoffers.