• Bert van den Berg is 70 en wil meer vrije tijd.
• Bert van den Berg is 70 en wil meer vrije tijd. Foto: Lya Cattel

'Het is na 52 jaar wel mooi geweest'

zaltbommel • Het begon ruim zestig jaar geleden met de aanschaf van een bamboehengel en zou vervolgens altijd een passie van Bert van den Berg blijven: vissen.

De koop van de hengel leidde echter niet alleen tot een hengelsportfanaat in hart en ziel, "vissen zorgt voor spanning, rust en concentratie en je bent heerlijk in de natuur", het zorgde uiteindelijk ook voor de broodwinning van Bert. "Samen met mijn moeder ging ik destijds een hengel kopen in de Kloosterstraat. Mijn moeder gaf na de aanschaf van de hengel aan wel zin te hebben om weer iets voor zichzelf te gaan doen." Uiteindelijk komt de dierenzaak in handen van de ouders van Bert. Er volgt nog een verhuizing naar de Gamerschestraat en in 1988 vestigt de dierenspeciaalzaak zich in de Waterstraat in Zaltbommel. Bert en zijn vrouw nemen de winkel in 1973 over. Aan de Waterstraat breidde Bert de zaak uit met een aparte hengelsportafdeling. Per 1 maart trekt hij de deur van de hengelsportafdeling definitief achter zich dicht om te genieten van zijn pensioen. "Ik ben inmiddels 70, krijg deze week een nieuwe knie. Het is na 52 jaar ook wel mooi geweest."

De hengelsportafdeling in de Bommelse Waterstraat is een begrip in vissend Bommelerwaard, maar ook daarbuiten. "Het leukste vind ik de jonge mannetjes uit de omliggende dorpen die hier langskomen." "Die zeggen ook geen 'meneer', maar 'Bert', vult zijn vrouw aan. "Ik sta altijd te kijken van de vakbekwaamheid en de service die Bert levert. Zo repareert hij hengels die anderen niet meer willen maken." Het verbaast haar dan ook niets dat klanten Bert gaan missen. "Dat krijgen we nu veel te horen. 'Bij wie moeten we dan onze maden gaan kopen?' zeggen ze dan", lacht Bert. Hij is vooral dankbaar voor het in hem gestelde vertrouwen. "Ik zie ze vast nog wel eens aan het water. Want daar heb ik nu volop tijd voor: vissen. Bijvoorbeeld met mijn kleinkinderen. Dat is er tot nu toe nooit van gekomen."

De hengelsportafdeling aan de Waterstraat is tot en met de laatste week van februari open. Tot die tijd is er opheffingsuitverkoop. De dierenspeciaalzaak, Faunaland Van den Berg, blijft overigens wel geopend.