• Leontine van Hooft publiceerde onlangs haar tweede boek.
• Leontine van Hooft publiceerde onlangs haar tweede boek. Foto: Lya Cattel

'De weg naar bruto mondiaal geluk'

Afrika biedt het Westen uitkomst

zaltbommel • 'De weg naar bruto mondiaal geluk'. Dat is de titel van het nieuwe boek van Leontine van Hooft, inwoonster van Zaltbommel en CEO van GreenDreamCompany, het bedrijf dat ze samen met haar partner runt.

Het boek gaat verder op de weg die Van Hooft insloeg met haar vorige uitgave 'De kracht van Afrikaans denken', waarvan onlangs de derde druk verscheen. Haar nieuwste boek heeft als subtitel 'Over ubuntu, inclusief en waardegedreven ondernemen'.

Ubuntu is een wijdverspreide filosofie in Afrika. Het kan volgens Van Hooft het best worden omschreven als 'Ik ben omdat wij zijn'. "Dus, in verbinding staan met alles en iedereen om je heen. We zijn in het Westen opgevoed met het mantra 'missie, visie en strategie'. Dat heeft vaak geweldige organisaties en prachtige resultaten opgeleverd. Maar, we kunnen niet doorgaan op deze manier. De tijdgeest keert."

Anders dan de westerse filosofie vormt 'De Bron, de Pijlers, de Dragers en het Baken' het fundament van ubuntu. Verbondenheid en humaniteit worden als grootste kracht en waarde gezien.

"Deze eeuwenoude filosofie zit verankerd in de nationale culturen van Afrika en heeft daar zijn weg gevonden naar alle sectoren van de samenleving: van onderwijs, zorg tot rechtspraak. Het is de ruggengraat geworden van een enorm sociaal-economisch ontwikkelingsmodel dat de Afrikaanse renaissance heeft ingeluid en wereldwijd respect verdient en navolging krijgt. Het westen is op zoek naar een nieuw ontwikkelingsmodel. Ook hier is een renaissance nodig, maar dan met nieuwe spelregels", aldus Leontine van Hooft.

Het boek 'De weg naar bruto mondiaal geluk' laat zien dat er maar één doel is en dat is wereldwijd geluk. Hiervoor is samenwerken op basis van gelijkheid en vanuit humaniteit nodig. Een samenwerking die gestoeld is op een eerlijke verdeling van de opbrengsten. "De aarde voorziet in ieders behoefte, maar niet in ieders hebzucht."

In het Westen zit verankerd in het denken dat competitie de fundamentele drijfveer is. Nieuwe studies in de biologie laten echter zien dat in de natuur samenwerking juist de allesbepalende vorm is. Mensen zitten dus heel anders in elkaar dan we denken.

"In het Westen is geluk vaak gekoppeld aan financiële rijkdom, en dat geluk is inmiddels kwetsbaar en onzeker gebleken. De praktijken en managementprincipes die in de vorige eeuw welvaart brachten, zijn niet langer houdbaar. Er is echter een ommekeer aan de gang. We zien bezielde organisaties die worden geleid vanuit een visie, waarden en de intentie om bij te dragen aan een betere wereld: alle bedrijfsprocessen zijn doortrokken van die energie. Zulke organisaties kunnen het beste in mensen naar boven halen."

Levenskunst

Het pad dat Leontine en haar partner met GreenDreamCompany hebben moeten bewandelen om te komen waar ze nu zijn, ging bepaald niet over rozen. Ook bij hen sloeg de crisis keihard toe. Investeerders die zich, soms noodgedwongen, terugtrokken en er werd gekort op subsidies. Dankzij de ubuntu-filosofie konden ze na enige tijd de negatieve gevolgen van de crisis achter zich te laten. Sindsdien mag van een bloeiende onderneming worden gesproken welke inmiddels in meerdere landen actief is.

Het nieuwe boek van Leontine van Hooft biedt een welkome afwisseling in deze tijd van angsten, negativiteit en boosheid waar de wereld wel mee overspoeld lijkt te worden.

Masterclass

Op 6 april zal er een masterclass op het gebied van ubuntu-management worden gegeven in de Gasthuiskapel te Zaltbommel. Het thema hiervan is: besluitvorming vanuit draagvlak. Zij die daaraan willen deelnemen kunnen zich aanmelden via de website. Een lezing boeken over ubuntu in specifieke sectoren kan ook via de site.

Het boek is te bestellen bij managementboek.nl of uitgeverij Thema.


q www.leontinevanhooft.nl

Frans van den Heuvel sr.