Waarschijnlijk geen pilot met autovrije Markt

zaltbommel • Een pilot met een autovrije Markt komt er waarschijnlijk niet, maar de gemeente is wel serieus aan het bekijken of het mogelijk is om een aantal parkeerplaatsen in het oude centrum van Zaltbommel onder te brengen in een blauwe zone.

Dat bleek donderdagavond in de carrouselvergadering. Politiek Zaltbommel besprak het 'Uitvoeringsprogramma binnenstad' met daarin onder meer oplossingen voor het parkeerprobleem. "Er zijn gewoon te weinig parkeerplaatsen in de binnenstad", aldus wethouder Kees Zondag. Vooral aan de zuidkant van de stad is de nood hoog, zo benadrukte hij. Want aan die kant, aan het begin van de Boschstraat, bij de Omhoeken, is geen ruimte voor uitbreiding van het aantal parkeerplekken. Het college suggereert dat misschien op het schootsveld, langs de Gisbert Schairtweg, parkeerplaatsen zouden kunnen komen. Een motie van de gemeenteraad over een pilot om de Markt autovrij te maken, lijkt niet uitvoerbaar. Die motie is al in het najaar van 2015 aangenomen, maar nog steeds niet uitgevoerd. "We hebben serieus met ondernemers gesproken over het invoeren van een autovrije Markt", aldus wethouder Zondag. Volgens hem is er geen draagvlak bij de ondernemers, omdat het gaat om een pilot van een jaar. Dat zou namelijk betekenen, dat de parkeerplaatsen wel geschrapt zouden worden, maar dat het plein niet opnieuw kan worden ingericht. "Draagvlak voor die proefafsluiting is er niet", lichtte hij toe. "Maar als het hele verkeerscirculatieprobleem is aangepakt, dan is permanente afsluiting een bespreekbare optie."

Het idee van Nico van Wijk van de PvdA om de ongeveer vijftien parkeerplaatsen op de Markt in te richten als blauwe zone noemde hij een 'goede suggestie'. Jaco Melse (CDA) vindt het jammer dat de wethouder alleen met bewoners en ondernemers in de binnenstad heeft gesproken over een mogelijke autoluwe binnenstad. "Zaltbommel telt veel meer inwoners, die ook allemaal gebruik maken van de binnenstad", zei hij. "Doet hun mening er niet toe?"

Britta Alink