Roep om onafhankelijk onderzoek naar Sachem

zaltbommel • Chemiebedrijf Sachem geeft zo weinig inzage in haar werkwijze en de materie is voor leken zo complex dat een onafhankelijk onderzoek nodig is. Daar waren de bezoekers van een informatiebijeenkomst die dinsdag belegd was door Stichting Veiliger Zaltbommel het over eens.

Zo'n twintig mensen waren op het omwonendenoverleg afgekomen. Van 'gewone' Zaltbommelaren zonder voorkennis tot een ex-werknemer uit de chemische industrie en van mensen die op bedrijventerrein Van Voorden wonen tot een vertegenwoordiger van de Gelderse Natuur- en Milieu Federatie.

Ad van Kooten legde namens Stichting Veiliger Zaltbommel uit waarom de stichting zich zorgen maakt. Sachem werkt met kankerverwekkende stoffen, die als er een reactor kapotgaat tot een straal van ruim vijf kilometer dodelijke slachtoffers kunnen veroorzaken. "Dat is van Gameren tot Rossum. Er moet dus alles aan gedaan worden om te zorgen dat zo'n ongeluk niet gebeurt." Juist daaraan twijfelt de stichting. "Het kán zijn dat alles in orde is bij Sachem, maar waarom zeggen ze dat dan niet gewoon?"

Onafhankelijk

Omdat de vraag naar de veiligheid bijzondere deskundigheid en toegang tot het bedrijf vraagt, wil Veiliger Zaltbommel dat de overheid een onafhankelijk onderzoek instelt en betaalt. "Rapporten die tot nu toe zijn verschenen, zijn betaald door Sachem en dus niet betrouwbaar." De stichting heeft die vraag neergelegd bij de provincie, maar voorlopig nul op het rekest gekregen.


Het idee voor een petitie om het verzoek kracht bij te zetten, kreeg tijdens de avond bijval. "Als er maar genoeg mensen om zo'n onderzoek vragen, kan de gemeenteraad daar toch ook niet omheen?" vond één van de belangstellenden.

Janneke Boogaard